5+1 mondat, amit sose mondj a gyermekednek

Körtvélyfáy Zsófia
Írta: ,

Talán nem is gondolnánk, mekkora ereje van kimondott szavainknak. Ezért sem mindegy mit és, hogyan beszélünk, pláne ha kisgyermeket nevelünk. Egész életét befolyásolhatja az, amit mondunk neki. Összegyűjtöttük azokat a mondatokat, amiket fontos, hogy semmiképp ne halljon Tőled.

„Pont olyan vagy mint az apád/anyád.” Kép forrása: twitter.com/laurenarfmann

Meg kell tanulnunk, hogy a gyermekünk önálló személyiség. Még ha sok minden hasonlít is rá, nem egy az egyben koppintása édesapjának vagy édesanyjának.

Ha gyakran mondogatjuk neki negatív érzelmekkel, hogy pont olyan, mint valaki a családban, előbb utóbb elkezdi utálni magában azt a tulajdonságot. Sőt, egyre jobban eltávolodik az emlegetett személytől.

Azzal pedig, ha folyamatosan csak hasonlítgatjuk, jobban elmélyítjük a kialakult helyzetet. Persze ha ez a mondat pozitív töltéssel, kedvesen hagyja el a szánkat, máris új értelmet nyer, és semmi gond vele.

„Diétázom drágám”

Ha kislányt nevelsz, mindenképp jegyezd meg, hogy ne ócsárold magad és a tested előtte. Az, hogy megtanítod neki az egészséges étkezést, a sport fontosságát és azt, hogy oda kell figyelni magunkra, rendben van, sőt kell is.

De azzal, hogy a mérlegen állva dünnyögsz és előtte hangoztatod, hogy fogynod kell, csak azt éred el, hogy egészségtelen, torz testképe alakul ki. Ugye ezt te sem akarod?

Ne arról szóljon az esti vacsora, hogy te nem ehetsz krumplit vagy tortát, inkább azt mondd neki, hogy a zöldség egészséges választás.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019