5 tipp szülőknek, hogy zökkenőmentes legyen a tanév

Írta: ,
Az év nagy részében a gyerekeknek iskolába kell járni. Emlékszünk, hogy nekünk is nehéz volt átvészelni ezt az időszakot, de szereztünk sok olyan élményt is, amire jó visszaemlékezni. Hogyan lehet a legkevesebb lelki problémával megélni az iskolába járást?
Feladatok, kötelességek

1/6 Feladatok, kötelességek

Az iskolakezdés megpróbáltatások és kihívások elé állítja a gyereket és a szülőket. Nem mindig megy könnyen a visszaszokás a hosszú nyári vakáció után. 

A szabályok, feladatok és kötelességek kedvét szeghetik, elbizonytalaníthatják a gyerekeket, gátolhatják őket képességeik kibontakoztatásában, és a nehézségeket csak fokozza az iskolai terhek okozta fáradtság.
Mit tehetsz, hogy gyermekedben ezek az érzések enyhüljenek, és több öröme legyen az iskolában? Hogyan bontakoztathatná ki a benne rejlő képességeket?
Felkelés

2/6 Felkelés

Az egyik legnagyobb kihívást a gyerekek számára a koránkelés okozza. A legtöbben fél és háromnegyed nyolc között érkeznek, s vannak, akik még ennél is hamarabb. 

Néhány hete még ilyenkor ébredtek fel, és azon gondolkodtak, milyen mókákkal és kikkel fogják eltölteni a napot, kötetlenül lehettek együtt a barátaikkal.
Korábban pirkadt, és mire felkeltek, már teljesen kivilágosodott, most pedig szürke az ég, és sokat esik az eső.
Reggeli készülődés

3/6 Reggeli készülődés

Az ősz beálltával érdemes hamarabb kelteni a gyereket, hogy tudatosuljon benne az iskolai szerep, amit vállalnia kell, és gondolatban felkészülhessen az új napra. Maradjon az ágyban, hallgasson halk zenét, amit szeret. 

Jó, ha egy gyors reggeli is belefér a készülődésbe, legalább egy bögre kakaót igyon, ha többre nem jut idő. A tízórai szünetben egyen szendvicset, egészséges hozzávalókból. 
Az ennivaló csökkenti a fáradtságot, szinten tartja a figyelmet és a teljesítményt.
Naplóírás

4/6 Naplóírás

Maguk a gyerekek is sokat tehetnek azért, hogy könnyebb lélekkel éljék meg az iskolai időszakot. Például a naplójukba leírhatják a történéseket és azt, hogy azok milyen hatással vannak rájuk. 

A rossz érzések halványulnak bennük, ha azokat kiírják magukból, a jók pedig felerősödnek. Választhatnak maguknak naplóíró tollat is: olyan íróeszközt, amellyel a lelkükben zajló folyamatokat fogják lejegyezni nap mint nap.
Nyugalom, szeretet

5/6 Nyugalom, szeretet

Teremts nyugodt, szeretetteljes légkört az otthonodban. Legyen olyan háttere a gyereknek, ami a biztonság érzését adja neki. 

Ha ez megvan, akkor – ha nem is mindig – általában szívesen fog beszélni magáról, elmondja majd, hogy mi történt az iskolában, megosztja veled örömét, bánatát, félelmeit. Amiről hallgat, az az ő titka. 
Ha nem érzed szükségét, mert a jelek alapján úgy véled, hogy nem nyomasztja, ne várd, hogy azt is feltárja előtted, hiszen te sem osztod meg vele azt, ami csak rád tartozik.
Hétvégék

6/6 Hétvégék

Hétvégén tölts vele sok időt. Menjetek együtt sétálni, kirándulni. Nevessetek sokat, örüljetek egymásnak. Pihenjetek, játsszatok, töltődjetek fel. 
A fegyelmezést, az elvárásokat mellőzd, ha mégis fontosnak tartod, akkor barátként beszélgessetek erről. 
Engedd meg, hogy amikor nem kell iskolába menni, a barátja, barátnője néha nálatok aludjon. 
Ilyenkor több időd jut magadra, például elintézheted a halogatott ügyeidet, elolvashatsz egy könyvet, amit félretettél, vagy telefonon, e-mailen kapcsolatba léphetsz a barátaiddal.