5 pénztárcabarát ötlet, amivel majd lefoglalhatod a gyereket a vakációban

Írta: ,

Bár általában a gyerekeknek rengeteg játékuk van, legtöbbször az egyszerű használati tárgyakkal sokkal szívesebben játszanak, mint a kimondottan erre a célra gyártott – borsos árú – termékekkel. Elég csak a PET-palackra vagy a távirányítóra gondolni – ezeknél nem sokkal bonyolultabb, pénztárcabarát megoldásokat mutatunk, mellyel lefoglalhatod a gyerkőcöt.

1/5 Várépítés szivacsdarabkákból

A játékboltok polcai roskadoznak a különböző anyagú, méretű és mintájú építőkockáktól, és általában ezeket igencsak drágán mérik. Ám amíg egy bizonyos kort el nem ér a gyerek (és persze azután is), a fa- és műanyag elemek még akár veszélyesek is lehetnek, pláne, ha direkt célba lő vele a poronty, és mondjuk a fejed a céltábla.

Ezt megelőzendő –  és nem mellesleg egy csomó pénzt megspórolandó –, készíthetsz te magad is klassz, formabontó építőelemeket, méghozzá a minden sarki boltban kapható mosogatószivacsból.

Lehetőleg olyan csomagot válassz, amelyben eltérő színű darabok találhatóak. Pár száz forint és pár perc ráfordítás (eddig tart, amíg felaprítod), és garantált egy szabad félóra.

Autópálya a szőnyegen Kép forrása: playathomemomllc.com

2/5 Autópálya a szőnyegen

Ha a te lurkód is autóbolond, nyűgözd le egy saját készítésű autópályával, melyet percek alatt rögtönözhetsz szőnyegre, parkettára egyaránt.

Nincs szükséged másra, mint egy élénk színű, keskeny ragasztószalagra, na meg persze némi képzelőerőre, hogy kitaláld, hogyan is kanyarogjon az az út.

A ragasztószalaggal jelöld a pálya széleit – akár egy komplett labirintus-rendszert is létrehozhatsz így, ha biztosra akarsz menni, hogy sokáig ellegyen vele a gyerkőc.

Ugróiskola a kövön Kép forrása: brightside.me

3/5 Ugróiskola a kövön

Ha van a lakás valamelyik helyiségében járólap, egy filctoll segítségével pillanatok alatt ugróiskolát készíthetsz, csak fel kell festened a számokat a megfelelő négyzetrácsokra.

Persze érdemes előrelátónak lenni, és lehetőleg olyan filcet választani, amit aztán könnyen le tudsz mosni – az alkoholost nem ajánljuk.

Ha pedig kisebb gyerkőc is van a közelben, mérlegeld a kockázatát annak, hogy téged utánozva később ő is majd a padlóra akar firkálni.

4/5 Móka a cukorral

Nagyobbacskáknak jó móka lehet a cukorban rajzolás, amit a mágnestábla kreatívabb – és olcsóbb – megfelelőjének is tekinthetünk.

Szükséged lesz hozzá egy tálcára, melynek lehetőleg magasak a szélei, és kristálycukorra, mellyel kb.

egy ujjnyi vastagon feltöltöd a tálcát, egyenletesen eloszlatva, és már kész is a vászon, ahova rajzolhat a lurkó. Hogy igazán izgalmas legyen a játék, sima papírra rajzolj neki különböző formákat – nagyobbaknak betűket –, meglátod, mennyire fogja élvezni a kihívást, hogy vajon le tudja-e utánozni.

Amíg ő rajzol a cukorba, összedobhatod az ebédet – vagy csak szusszanhatsz végre egyet.

Formabedobó házilag Kép forrása: teachingmama.org

5/5 Formabedobó házilag

Ha a gyerkőc unja már a műanyag, színes-szagos formabedobót, készítsd el az egyszerű, házi verzióját.

Ehhez nincs is másra szükséged, mint a konyhai papírtörlő (ami a gyerekes háztartásokban általában ipari mennyiségben fogy) karton gurigájára és némi ragasztószalagra.

Rögzítsd függőlegesen a falra, és már indulhat is a játék – lehet próbálgatni, hogy mi fér át rajta. (Érdemes alá tenni egy műanyag edényt, hogy ne guruljanak szét a játékok.)

Forrásbrightside.me