5 ok, amiért jó, ha sokat hancúrozik a gyerek

Írta: ,

A hancúrozás egy olyan játék, amihez hozzátartozik a természetesség, a rögtönzés és a szórakozás. Akik részt vesznek benne, megfeledkeznek az idő múlásáról, és csak egymásra és a közös játékra figyelnek. Szorosabbra fűzi a szülő-gyermek kapcsolatot, oldja a lélek merevségét, és kiadós adrenalinlökettel látja el a résztvevőket.

Állatok és emberek játéka

1/5 Állatok és emberek játéka

Ez a szilaj, interaktív fizikai játék az állatvilág egyik legmindennapibb jelensége, minden emlősnél, de sok nem emlős fajnál is megfigyelhető.

Oroszlánokat, medvéket láttunk már vadul játszadozni, de még a hangyákra is jellemző.

Az állatokhoz hasonlóan a hancúrozó gyerekek is rohangálnak, kergetik egymást, ugrálnak, hemperegnek, és a mosoly jelzi, hogy játékról van szó, nem agresszióról. A tenyerek nyitva vannak (az ökölbe szorított kéz feszültséget mutat).

A támadóra és a megtámadottra vonatkozó játékszabályok alakíthatóak. A résztvevők felváltva üldöznek vagy menekülnek, és felváltva fektetik egymást két vállra birkózás közben.

Okosító játék

2/5 Okosító játék

A hancúrozástól a gyerekek okosak lesznek. Minél okosabb egy faj, annál gyakoribb fiatal egyedeinél a fizikai játszadozás.

Ilyenkor felszabadul egy vegyület, amely agyi serkentőszerként hat: fokozza az idegsejtek növekedését azokon a területeken, amelyek alapvető fontosságúk a tanulás, az emlékezet és az olyan fejlett viselkedésminták szempontjából, mint a nyelv vagy a logikai készség.

Új kapcsolatok fejlődnek ki az idegsejtek között, amitől javul az intelligencia, fokozódik az iskolai teljesítmény.

A fizikai játék öröme segít utána a koncentrálásban, az anyanyelv és az idegen nyelvek hatékony elsajátításában. 

Érzések

3/5 Érzések

Amikor a gyerek a szülővel hancúrozik, az agyában olyan területek is aktiválódnak, amelyek a bizalomért, a mozgások összehangolásáért, a kreativitásért és az érzelmi kötődésért felelősek.

A szabad játék biztosítása javítja a gyerekek közötti társas kapcsolatokat is. Fejleszti az érzelmi intelligenciát, ezáltal megtanulnak uralkodni az érzelmeik felett és értékelni mások érzéseit.

Gyakori a szemkontaktus, ami jó módszer arra, hogy megtanulják felismerni és kezelni mások emócióit. Folyamatosan gyakorolják a felpörgést és a megnyugvást. A gyerekek sokszor hancúrozás közben mutatják ki, hogy mi zajlik a lelkükben.

Néha hirtelen elsírják magukat vagy dühösek lesznek, látszólag ok nélkül megharapják a szüleiket, figyelmeztetés nélkül belerúgnak valakibe. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy mi állhat a dolog hátterében. 

Szeretet

4/5 Szeretet

A hancúrozás szerethetőbbé is teszi a gyereket. Erősíti a baráti kapcsolatokat, hiszen a barátság alapja a törődés és a gondoskodás.

A gyerekek természetüknél fogva nem annyira szavakban, inkább ösztönösen, fizikai játékban szeretik kinyilvánítani egymás iránti vonzalmukat. Néha a kelleténél messzebbre mennek, de legtöbbször tudják, hol a határ.

A szeretetteljes környezetben nevelkedők jobban meg tudják különböztetni a játékot az erőszakos viselkedéstől.

Odafigyelnek a kölcsönösségre, és képesek a másik gyerek szemével látni a dolgokat. A „mindenki jól jár” elvet követik.

Javítja az erőnlétet

5/5 Javítja az erőnlétet

Az együttes fizikai játék egyértelműen javítja a gyerekek fizikális állapotát. Sok tornatermi gyakorlatnál hatásosabb.

A fizikai erőnlét a testi erőnléten kívül kiterjed még az összetett mozdulatsorok elsajátítására, a figyelemre, a test uralására, a hajlékonyságra, a testi korlátok felfedezésére is.

A gyerekek jól átmozgatják magukat, kiengedik a gőzt. A begyakorolt mozgássorok helyett a rögtönzésre helyeződik át a hangsúly, és ez amellett, hogy örömet okoz, a helyzetek átlátását és a problémamegoldás képességét is javítja.

Felhasznált irodalom: T. Debenedet ‒ L. J. Cohen: Hancúrozni jó (Libri Kiadó, 2013.)