5 ok, amiért jó, ha sokat hancúrozik a gyerek

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A hancúrozás egy olyan játék, amihez hozzátartozik a természetesség, a rögtönzés és a szórakozás. Akik részt vesznek benne, megfeledkeznek az idő múlásáról, és csak egymásra és a közös játékra figyelnek. Szorosabbra fűzi a szülő-gyermek kapcsolatot, oldja a lélek merevségét, és kiadós adrenalinlökettel látja el a résztvevőket.

Állatok és emberek játéka

Ez a szilaj, interaktív fizikai játék az állatvilág egyik legmindennapibb jelensége, minden emlősnél, de sok nem emlős fajnál is megfigyelhető.

Oroszlánokat, medvéket láttunk már vadul játszadozni, de még a hangyákra is jellemző.

Az állatokhoz hasonlóan a hancúrozó gyerekek is rohangálnak, kergetik egymást, ugrálnak, hemperegnek, és a mosoly jelzi, hogy játékról van szó, nem agresszióról. A tenyerek nyitva vannak (az ökölbe szorított kéz feszültséget mutat).

A támadóra és a megtámadottra vonatkozó játékszabályok alakíthatóak. A résztvevők felváltva üldöznek vagy menekülnek, és felváltva fektetik egymást két vállra birkózás közben.

Okosító játék

A hancúrozástól a gyerekek okosak lesznek. Minél okosabb egy faj, annál gyakoribb fiatal egyedeinél a fizikai játszadozás.

Ilyenkor felszabadul egy vegyület, amely agyi serkentőszerként hat: fokozza az idegsejtek növekedését azokon a területeken, amelyek alapvető fontosságúk a tanulás, az emlékezet és az olyan fejlett viselkedésminták szempontjából, mint a nyelv vagy a logikai készség.

Új kapcsolatok fejlődnek ki az idegsejtek között, amitől javul az intelligencia, fokozódik az iskolai teljesítmény.

A fizikai játék öröme segít utána a koncentrálásban, az anyanyelv és az idegen nyelvek hatékony elsajátításában.