5 képességfejlesztő játék típus

Fischer Anna
Írta: ,
5 képességfejlesztő játék típus
Sokszor hallani, hogy a gyerekjátékok között nagyon sok kifejezetten képességfejlesztő. De mit is takar ez pontosan és vajon hogyan fejleszti gyermekünket?

Ahogy a nevében is benne van, ezek a játékok a gyerek különböző képességeinek és készségeinek erősítésére, az érdeklődésének felkeltésére szolgálnak. Készségenként különböző játékokkal találkozhatunk, és sokszor nehéz választani közülük, ezért érdemes többet tudni róluk. Nagyon hasznos játékok ezek, amik sikerélményhez juttahatják gyerekünket, vagy amelyek megkönnyíthetik az iskolakezdést. 

Nézzünk szét alaposan a játékok között és fejlesszük bátran tovább gyermekeink készségeit!

Térlátás, statika

Ezek a fejlesztő játékok leginkább a méltán népszerű építőkockák, vagy legók. Az építő játékoknál általában van egy minta, ami alapján meg lehet építeni a kívánt dolgokat. Ezek a minták lehetnek szemből, hátulról, vagy akár alulnézetből ábrázoltak is, így fejleszti a gyerek látásmódját. Építés közben a gyereknek meg kell tanulnia, hogy az építendő tárgynak három dimenziója van, és a sikeres építkezéshez mindhármat figyelnie kell.

A gyerek ezen kívül azt is megtanulja, hogy ha elemeket egymásra rak, akkor az nem minden esetben áll meg stabilan, vagyis alapvető ismereteket szerez a fizikai törvényekről, első sorban a statikáról. Ez a fajta játék már egészen kicsi kortól ajánlott, mikor már kezd tornyot építeni, vagyis 1 éves kor körül. Fontos azonban, hogy nagy, veszélytelen, például puha vagy lenyelhetetlen darabokból álljon a kisgyermeknek szánt játék.

Beszédkészség

Ezek általában olyan játékok, ahol több képkockából áll össze egy egyszerűbb történet, például egy rövid mese. A cél, hogy a gyerek megtalálja a képek helyes sorrendjét, majd a sorba rakott képek alapján mesélje el a történetet. A játékkal való ismerkedést kezdjük úgy, hogy elmeséljük többször is a történetet, és elmagyarázzuk, hogy mi miért és mi után történt, hogy megértse a kronológiát. Miután már ismeri a történetet, akkor rakjuk sorba a képeket, és közben kérdezgessük, hogy szerinte melyik volt előbb, és melyik később.

Ha rossz sorrendben mondja, akkor kérdésekkel vezessük rá, hogy az miért nem lehetséges. Végül a kirakott képek és a magyarázat alapján össze fog állni a fejében az időrendi és a logikai sorrend egyaránt. Ugyanígy beszédkészséget fejlesztő játék lehet az is, amikor a kártyákon szereplő dolgok nevét meg kell mondania, és egész mondatot kell mondani vele. Ezekkel a játékokkal fejlődik gyermekünk szókincse, logikája és időérzéke, ráadásul a beszélgetések folyamán a szavakhoz tartozó egész témakörben ügyesebb lesz. A játék típustól függően 2-3 éves kortól ajánlott.

Halláskészség

Az ilyen típusú játékok legnépszerűbb változata a Hanglottó. Rengeteg változata van, a játék lényege, hogy CD-n hallható szavakhoz, vagy hangokhoz képeket kell társítani, vagy el kell mondani a saját szavaival, hogy mit hall. Például ha ugatást hall, akkor vagy meg kell keresnie egy kutya képét, vagy el kell magyaráznia, hogy mi ez a hang.

Ha elég ügyes már a játékban, akkor nem kell itt megállni, tovább lehet faggatni, hogy mondja el, mikor ugat a kutya, neki volt e hasonló tapasztalata, stb. Így a halláskészségre épülő játékot könnyedén összeköthetjük a beszédkészség fejlesztésével. A játékok ajánlott korosztálya a 3 év felettiek.

Íráskészség

A játék alapvető célja, hogy átvezesse a gyereket a rajzolásból az írás felé. Több típusa is népszerű, a legismertebbek azok a játékok, ahol sormintát kell rajzolni, vagy egy lapon szereplő pontokat összekötni, és ezzel végül kirajzolódik egy kép a papíron. A lényeg, hogy a gyerek kézügyessége, az úgynevezett finommotorika fejlődjön. Vagyis képes legyen finom, folyamatos vonalat húzni, bármiféle alakzatot lerajzolni vagyis a kezét pontosan koordinálni.

Nem jó túl kicsi gyereknek adni ilyet, ugyanis kézügyessége még messze nem olyan fejlett, hogy sikereket érhessen el ezekben a játékokban. A játék 5 éves kor felett ajánlott.

Logikai játékok

Ez az egyik legszélesebb körben elterjedt fejlesztő játék típus. Rengeteg változata van: népszerűek a dominók, ahol a dominólapokon szereplő képek párját kell megtalálni, és így építeni a dominó kígyót. Népszerű még a puzzle is, vagy a memóriajátékok, illetve azok a logikai játékok is, amelynek lényege, hogy például ki kell juttatnunk az autónkat a forgalmi dugóból. Ezt azonban csak több lépés kombinációjával érhetjük el, vagyis a többi autót addig kell mozgatni, amíg a miénk ki nem szabadul.

Ezeknél a játékoknál kifejezetten fontos, hogy szem előtt tartsuk a korosztályra vonatkozó javaslatokat, ha ugyanis túl korán kap ilyet a gyerek, akkor nem lesz érthető, így nem lesz érdekes sem számára.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!