5 jel, hogy már egyedül hagyhatod otthon a gyermekedet

Írta: ,

Magyarországon nem szabályozza törvény, mikortól hagyhatjuk egyedül a gyermekünket, ezért csakis a szülők felelőssége eldönteni, csemetéjük elég érett-e ahhoz, hogy gondoskodjon magáról akár 5 percre, akár egy órára. Képes arra, hogy elfoglalja magát, míg elszaladunk bevásárolni? Tud magára vigyázni azalatt, míg a fodrásznál vagyunk? Hogy könnyebben választ kaphass a kérdésekre, olvasd el cikkünket!

1/5 Magabiztosan használja a telefont

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ideje korán adj a gyermeked kezébe okostelefont, de jó, ha tudja, hogyan kell felhívnia téged, ha baj van: megtaníthatod neki, hogyan vegye fel a telefont.

A kijelzőn látja, ki az, aki hívja, magyarázd el neki, hogy csak akkor vegye fel, ha ismerős telefonál. Ha nem jelzi ki a számot, akkor hagyja inkább csengeni.

Ugyanez vonatkozik a csengőre is, neked úgyis van kulcsot a lakáshoz, idegent pedig ne engedjen be a lakásba.

Célszerű továbbá egy cetlire kilistáznod néhány fontos telefonszámot, amelyre felírod a rokonok vagy a szomszéd elérhetőségét, így bármikor ki tudja keresni azokat.

2/5 Jól tudja, mi az, ami veszélyes

Ahogyan nő, tanítsd meg neki, mit szabad és mit nem. Tudnia kell, hogy az olyan éles és veszélyes eszközökkel, mint például egy kés vagy egy olló, tilos játszani.

Ezekhez semmiképp ne nyúljon addig, míg leszaladsz a boltba vásárolni. Érvényes ez a tűzre is, soha ne játsszon vele!

Ha megéhezik, míg nem vagy otthon, és még elég kicsi, inkább a mikrót használja melegítésre és ne nyúljon a tűzhelyhez.

Tartsd jól elzárva tőle a gyufát és az öngyújtót, hogy még véletlenül se kerüljön a kezébe.

3/5 El tudja fejből mondani az adatait

Nagyon fontos, hogy minél előbb képes legyen magától elmondani az adatait. Tudja, hogy hogy hívják, mi a vezetékneve, név szerint kik a szülei, mikor és hol született, hány éves, hol lakik és mi a család telefonszáma.

Ezek nagyon fontos információk, hiszen bármi baj történne, a rendőrök vagy a mentősök csak így tudják beazonosítani és értesíteni téged.

Vészhelyzet esetére akár egy találkozópontot is megbeszélhettek – lehet ez például a szomszéd lakása. Ne félj, ez nem paranoia, csupán érdemes felkészülni mindenre.

4/5 Képes jó döntéseket hozni

Bár a gyermekek többsége még igen befolyásolható, érhetik negatív hatások az iskolában, előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben bepánikol, de érdemes megfigyelned, mennyire találja fel magát és milyen döntéseket hoz magától.

12 éves kor felett várhatóan már képes arra, hogy határozottan megkülönböztesse a jót a rossztól és tudja, mikor mit kell tennie.

Tanítgasd és teszteld, hogy kiderüljön, valóban egyedül hagyhatod-e őt egy rövid időre.

5/5 Önálló

A gyermekek még nagyban függnek a szüleiktől. Természetes, hogy ha baj van vagy szükségük van valamire, akkor azonnal hozzád rohannak. Mégis ügyelj arra, hogy fokozatosan tanítsd meg nekik, legyenek önállóak.

Felnőttként már mindent saját maguknak kell megoldaniuk. Mondogasd ezt nekik, hogy hozzászokjanak a gondolathoz.

Néha hagyd, hogy ő maga készítse el a vacsoráját vagy készítsen egy szendvicset magának reggelire. Ez azért is fontos, mert ha egyedül hagyod, előfordulhat, hogy megéhezik. Így nem kell megvárnia azt, hogy hazamenj, egyszerűen csak benyúl a hűtőbe és megoldja egyedül a problémát.

A legjobb, ha eljuttok arra a pontra, amikor ő maga mondja, hogy „anya, ezt már én is meg tudom csinálni egyedül”. Ha ez így van, vizsgáld meg, valóban képes-e rá, és ha igen, akkor nyert ügyed van.