5 hasznos nyári időtöltés a gyerkőccel

Írta: ,

A nyár a pihenésről és a feltöltődésről szól – de vajon ezt a gyerekek is tudják? A nyári táborok, a nagyszülőknél töltött egy hét és a családi nyaralás közötti időben sem lehet tétlenkedni, hiszen a kis lurkókat folyton le kell kötni valamivel. Íme néhány hasznos tipp a nyár utolsó heteire, amivel nem csak a kicsik, de a család is jól szórakozhat!

Kertészkedés Kép forrása: bhg.com

1/5 Kertészkedés

Az egyik legnehezebb feladat rávenni a csemeténket, hogy kimenjen a friss levegőre és ne a gép vagy a televízió előtt töltse a nyarat.

Beszéld rá, hogy készítsetek együtt csak neki egy kis virágos kertet vagy veteményest, amit a nyár hátralevő részében neki kell majd gondoznia. Ezzel nem csak önállóságot, felelősséget kap, de lesz egyfajta rendszer a mindennapjaiban, hiszen a kertet locsolni, gazolni kell akár naponta is.

Ha lakásban laktok, akkor készíthettek egy nagyobb cserépben is apró kertecskét, vagy csíráztathattok magokat, ültethettek krumplit egy befőttesüvegben, és minden nap nyomon követhetitek, mennyit fejlődött a kis gondozottatok.

Főzettek együtt Kép forrása: dailyrx.com

2/5 Főzettek együtt

Bár nyáron nem annyira kellemes bekapcsolni a sütőt, azért szakíthattok időt a hűvösebb, délelőtti, kora esti órákban egy kis közös sütögetésre. A lurkó segíthet a bevásárlásban és a kisebb konyhai munkákban is.

A kánikulai időszakban pedig csináljatok hűsítő finomságokat, például egy gyümölcstálat, amihez ő válogathatja össze a hozzávalókat.

Lehet, hogy elsőre nem fogod annyira élvezni, hogy minden csupa maszat, de az együtt töltött idő és a sok élmény, amit a gyerkőc kap ezáltal, megfizethetetlen. Ráadásul minél több rutint szerez a konyhában, annál ügyesebb lesz később! :)

3/5 Irány a természet!

Ha tetszik, ha nem, muszáj kiszabadulnotok a friss levegőre! Kapcsoljatok ki minden elektrotechnikai kütyüt, készítsetek piknikes kosarat, és irány egy közeli park vagy egy általatok kedvelt kirándulóhely!

De az is elég, ha csak minden nap elmentek egy esti családi sétára. Ilyenkor megbeszélhetitek a nap eseményeit, az élet nagy dolgait vagy azt, hogy mi legyen a jövő heti program.

Kapcsoljátok össze valamivel a kinti családi programot, például készítsetek közösen papírsárkányt, amit aztán együtt eregethettek!

Nyári olvasólista Kép forrása: womo.com.ua

4/5 Nyári olvasólista

Állítsatok össze egy nyári olvasólistát azokból a könyvekből, amiket a nyáron el szeretne olvasni a lurkó. Te is nyugodtan ajánlhatsz neki műveket, amikről úgy gondolod, hogy élvezné.

Ez nem csak azoknak a gyerkőcöknek ajánlott, akik már iskolások, hiszen ha még ovis a kicsi, akkor a közös olvasás is szuper program lehet.

Készítsetek egy színes táblát vagy egy olvasónaplót, amin vezetheti, hogy melyik könyvet olvastátok már ki.

Közös mozgás Kép forrása: parents.com

5/5 Közös mozgás

Nektek és a csemetének is jót fog tenni a közös mozgás – legyen szó egy könnyed reggeli tornáról vagy egy délutáni relaxáló jógázásról.

Nem kell stúdióba mennetek, vegyetek pár matracot vagy terüljetek el a nappali szőnyegén, és kezdődhet a torna! Állítsatok össze egy mozgássorozatot, vagy tegyétek gyerekbaráttá a saját edzésprogramotokat. Iktassatok be egy esti közös kocogást a háztömb körül, esetleg kapcsoljátok össze a mozgást nyári játékokkal, például egy színes krétával felrajzolt akadálypályával.

Ügyelj rá, hogy ne vigyétek túlzásba az edzéseket, és mindig csak olyan gyakorlatokat végezzetek, amik mindenki számára biztonságosak!