5 dolog, ami nélkül mi fel tudtunk nőni, de a mostani gyerekek nem tudnának

Írta: ,

Távol álljon tőlem, hogy belekezdjek a „régen minden jobb volt” zsolozsmába, de tény, hogy a mai gyerekek el sem tudnák képzelni az életüket sok olyan dolog nélkül, ami nélkül mi egészen jól elvoltunk.

1/5 Képszerkesztő

Az általános iskolások apró ujjai úgy siklanak az okostelefonok képernyőin, mintha csak azzal a kezükben születtek volna. Nem probléma szépiát húzni a frissen lőtt szelfire, kitakarni a szennyes zoknikat a háttérben, vagy éppen utólag megigazítani egy kóbor hajtincset.

Bezzeg én még hosszú hetekig vártam, amíg a filmtekercs megtelt, és végre előhívathattuk a fotókat, hogy azután kiderüljön, valaki nem is oda nézett, vagy pislogott a kattintás pillanatában.

Tényleg, hogyan is lehetett így élni? De az biztos, hogy legalább sokkal több kínosan vicces fotóm van magamról meg a barátaimról, amiken tényleg úgy nézünk ki, ahogyan.

Laptop Kép forrása: theeverygirl.com

2/5 Laptop

„De akkor hogyan írtál házit??!” - kerekedik ki a szeme a mostani tinédzsereknek, amikor megtudják, hogy bizony én már egyetemre jártam, mikor az első számítógépemet megkaptam.

Persze, ma már én is nehezen képzelem el nélküle az életemet, hiszen ez a munkaeszközöm, de azért mégis megmosolyogtat, hogy van egy komplett generáció, akinek nem jut eszébe az a rendkívül agyafúrt, technikát kicselező megoldás, hogy házit írni bizony tollal meg papírral, gyöngybetűkkel is lehet, és személyesen is a tanár kezébe lehet nyomni egy e-mail elküldése helyett.

Mobiltelefon Kép forrása: pshiiit.com

3/5 Mobiltelefon

Azt mondtam, nem fogok arról beszélni, hogy régen minden jobb volt, és tényleg nem is teszem: tegye fel a kezét, aki még próbálgatta a (vezetékes!) telefon mellett állva, hogy mit is fog mondani, amikor a túloldalon valaki felel a hívásra.

Mert az ember nem tudott csak úgy dobni egy sms-t a barátnőjének, vagy rácsörögni a szerelmére, minden egyes alkalommal bele kellett kalkulálni, hogy a hívásra esetleg anyuka, apuka, nagytesó válaszol.

Ha pedig valaki nem volt éppen otthon, bármilyen hihetetlen is, elérhetetlenné vált a világ számára. Valahogy mégis mindig meg tudtuk oldani, hogy találkozzunk.

Közösségi oldalak Kép forrása: media.salon.com

4/5 Közösségi oldalak

Szinte hihetetlen, de volt idő, amikor nem éreztünk égető szükséget arra, hogy megosszuk a világgal, ha esik az eső (mi van, ha a szomszéd utcában nem tudnak róla?), vagy hogy mit ettünk reggelire.

Oké, nem mondom, sok felnőtt is akad, aki elfelejtette, hogy valaha tudott enélkül az opció nélkül élni, de nekünk legalább megvan az az előnyünk, hogy 11 évesként a világmegváltónak szánt gondolatainkat egy füzetbe jegyeztük, amit ha ma nem akarunk, nem mutatunk meg senkinek.

A mostani 11 évesek azonban a világhálón osztják meg a magvas gondolatokat - nem lennénk 10 év múlva a helyükben.

Gyorséttermek Kép forrása: kitchme.com

5/5 Gyorséttermek

Oké, az óriási hamburgerezőlánc első étterme akkortájt nyitott meg az országban, amikor én születtem, de ez még nem jelentette azt, hogy minden sarkon hozzájutottunk volna a pár száz forintos húspogácsákhoz.

Ami azt illeti, vidéken még mindig nem olyan egyértelmű az, hogy ha nincs időm uzsonnát készíteni, akkor csak beugrok a sarki büfébe, és kérek egy futószalagon gyártott sajtburgert. És nem mondom, hogy néha nem esik jól bűnözni egy kicsit, de ha valami, akkor ez talán régen jobb volt.

Mert én ha gyerekként nasira vágytam, kimentem a kertbe, és szakítottam egy almát a fáról - az aranyabarnára sütött, papírzacskós krumplikkal pedig kamaszkoromig nem is találkoztam, és lássuk be, jobb volt az élet enélkül a kísértés nélkül.