4 hasznos tipp okos gyereket nevelő szülőknek

Schuster Borka
Írta: ,
4 hasznos tipp okos gyereket nevelő szülőknek

Kép forrása: unsplash.com

Minden gyerekben ott van a potenciál, és a szülők feladata az is, hogy megtanítsák csemetéjüknek, hogyan hozhatják ki magukból a legtöbbet. Ezek a gyakorlati tanácsok segíthetnek, ha csemetéd az átlagosnál magasabb intelligenciával bír, és nem szeretnéd, hogy a tehetsége elkallódjon.

Ne csinálj semmit Kép forrása: unsplash.com

Hogy micsoda? Már nekikészültél a feladatok listájának megírásához, most meg azzal indítunk, hogy egyáltalán ne is csinálj semmit? Igen, sokszor ez a legjobb, amit tehetsz. Egy igazán tehetséges gyerek ugyanis ki fogja taposni a saját ösvényét. Ebben persze segíthetsz, az útját egyengetheted és adhatsz neki tanácsokat, hiszen mégis te vagy a felnőtt, de ne jelöld ki előre, hogy merre menjen, mikor mit kell elérnie és mi az, amin dolgoznia kell.

Az igazán rátermett gyerekek, akikben a tehetség és a kíváncsiság is dolgozik, maguk is megtalálják az útjukat – arról nem is beszélve, hogy a gyerekkornak kifejezetten az útkeresésről, a próbálkozásokról, az érdeklődési kör megtalálásáról kell szólnia.

Ha előre megmondod a gyerekednek, hogy mi az, amiben ő jó és amivel mindenképpen foglalkoznia kell, lehet, hogy elveszed tőle a lehetőséget, hogy felfedezzen valamit, amiben még jobb lehet.

Mondj kevesebbet, kérdezz többet! Kép forrása: unsplash.com

A legtöbb gyerekre igaz, de a különösen tehetségesekre még inkább, hogy a nyitott kérdésekkel irányított beszélgetésekből többet tanulnak, mint a leckékből. Ha tehát legközelebb szeretnél neki megmutatni vagy elmagyarázni, ne kezdj bele egy kiselőadásba, inkább kérdezd meg tőle, hogy szerinte mi miért van úgy, mi hogyan működik, majd ha kell, kérdésekkel vezesd őt rá a válaszra.

Ezek a beszélgetések nem csak mélyebben maradnak meg a lurkókban, de sokkal jobban tornáztatják közben a szürkeállományukat, mintha csak kész és megkérdőjelezhetetlen információt kapnának.

Arra persze figyelj, hogy ne csinálj mindenből kvízműsort, ezeknek a beszélgetéseknek leginkább akkor van értelme, ha a gyerek is élvezi őket és érdeklődik a téma iránt.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján