4 éves kortól sportoljon a gyerek? Ezekre nagyon figyeljünk, ha sportolni adjuk

Írta: ,

Arról rengeteget hallunk, hogy mennyire fontos felnőttként a rendszeres testmozgás, főként manapság, amikor sokan végeznek ülőmunkát. De az, hogy ez egyszerűen mindennapi életünk részévé váljon, már gyerekkorban érdemes elkezdeni a mozgást, a sportra nevelődést. A gyerekek számára az egészséges fejlődés miatt is elengedhetetlen, hogy mozogjanak, hiszen ez testi, szellemi és szociális fejlődésükre is hatással lehet.

1/4 Mikor kezdjen a gyerek rendszeresen mozogni?

Már egészen kicsi korban elkezdhet a gyermek rendszeresen sportfoglalkozásra járni, kezdetben még játékos formában.

Ilyen például a babaúszás, amely az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert.

Kicsit nagyobb korban, amikor a gyermek 2-3 éves, jó ötlet megvásárolni az első kismotorját, biciklijét, mert ez segíti a helyes mozgáskoordináció fejlődését.

Az ennél is nagyobb, 4-5 éves óvodás gyerekeket már akár csoportos foglalkozásokra, dzsesszbalett vagy más táncokra, gimnasztikára, gyerektornára is be lehet íratni a kicsiket, míg később már a labdajátékok, csapatsportok is kipróbálhatók.

2/4 Mennyit mozogjon a gyerek?

Amíg kicsi a gyermek, a heti egyszeri edzés bőven elegendő a számára, hiszen mellette valószínűleg sokat sétál, szaladgál, a játék során is mozog eleget.

Később lehet ezt a számot heti kettőre is emelni, ha a gyermeknek van hozzá kedve: enélkül nem is érdemes tovább járnia az adott sportórákra, hiszen ezzel az egész mozgás iránti lelkesedését is elveszítheti.

A gyerekkori rendszeres sportedzések amellett, hogy egészségesek, segítenek abban is, hogy a gyermek megismerjen egy szabályrendszert, és megtanulja, hogyan lehet ebben érvényesülni, csapatban dolgozni, versenyezni, nyerni és akár veszíteni is, és elkezdheti megismerni a saját határait.

A szülő feladata Kép forrása: tan4ikk/depositphotos.com

3/4 A szülő feladata

A gyerekeknél a legjobb módszer a példamutatás, és kisebb korban még abszolút a szülők azok, akikre a gyerekek felnéznek, és akiknek a mintáját követik. Ezért érdemes kezdetben akár a gyermekkel együtt sportolni, mozogni, hogy lássa, ezt mi magunk is jó dolognak tartjuk. Mivel a kisebb gyerekek még nem tudják teljesen felmérni a veszélyt, ezért szülőként – és edzőként – erre nekünk kell figyelni, és a megfelelő biztonságot, balesetmentes környezetet biztosítani a számára.

Ha a kicsi gyereket is beíratjuk sportoktatásra, akkor még az a jobb, ha mi választunk neki mozgásformát, amikor pedig igénye lesz rá, hogy ezt leváltsa, akkor meg kell vele beszélni, milyen más lehetőségek vannak, hogy lehessen valamennyi beleszólása a dologba. Ha például budget kérdés otthon, hogy milyen sportágak jöhetnek szóba, akkor szülőként szűrjük ezeket elő, és ebből a kupacból hagyjuk a csemetét választani.

Idősebb, kiskamasz korban manapság gyakran előjön az, hogy a gyerekek is mennének fitneszterembe edzeni, akár súlyokkal is. Ez a fajta edzés viszont nagyon megterhelő az ennyi idős szervezeteknek, és később akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, ezért szülőként itt is azt kell szem előtt tartani, mi a jó a gyermekünknek.

4/4 Sportágak nemek szerint?

Vannak olyan sportágak, amelyeket tipikusan fiúsnak tartanak, és természetesen lányosak is.

Kisebb korban nem feltétlenül érdemes ezekre a felosztásokra adni, inkább hagyjuk, hogy a gyermek olyan mozgásformát űzzön, amelyben örömét leli.

Lovagolni, táncolni és a legtöbb labdajátékra bátran írassuk be a csemetét, és biztosítsuk arról, hogyha mégsem tetszik neki az adott sport, akkor választhat másikat.

Erőltetni semmit sem érdemes, hiszen azzal gyakran ellenkező hatást érünk csak el.