4 dolog, amit az apáknak tudniuk kellene, ha magabiztos lányokat akarnak nevelni

Írta: ,

Gratulálunk, kislány! Vajon vannak-e szavak, amelyek ennél gyorsabban tudnak egy férfit védelmező, óvó, a rajongásig szerető üzemmódba kapcsolni? A szerencsés kislányoknak olyan apukájuk van, akik csakis a legjobbat akarják nekik – de megtanulni jól szeretni néha nem is olyan egyszerű. Az alábbi tanácsok mindenképpen megfontolandók, ha boldog, kiegyensúlyozott, erős nőt szeretnél nevelni a kislányodból – és miért is ne szeretnél?

Nem neked kell megvédened

1/4 Nem neked kell megvédened

A születése pillanatában védelmező üzemmódba kapcsoltál, és legszívesebben puszta kézzel zúznál porrá mindenkit, aki csak csúnyán is néz rá.

Ez érthető, hiszen talán még soha senki iránt nem éreztél ilyen szeretetet, de ne feledd, hogy egy apának nem csak az a dolga, hogy megvédje a gyermekét, hanem az is, hogy felkészítse őt arra, amikor önmagáról kell majd gondoskodnia.

Ne vállj az apukává, aki azzal viccelődik, hogy majd vadászpuskával várja haza a lánya udvarlóit – lehet, hogy ez most bájos túlféltésnek tűnik, de nagyon rossz üzenete van.

Nevelj inkább olyan erős, öntudatos, magabiztos lányt, aki képes kiállni magáért, tudja, hogy mi a jó neki, és így olyan udvarlókat hoz haza, akik boldoggá teszik – ez pedig neked sem lehet ellenedre, hiszen ha ő örül, te is örülsz, nem igaz?

Arról sem feledkezhetsz meg, hogy mint mindenkinek, a te lányodnak is el kell majd követnie a maga hibáit.

Ezt megakadályozni nem tudod és nem is kell, azért viszont mindent elkövethetsz, hogy amikor elbukik, és lesz majd, hogy valamiben elbukik, leporolja magát, felálljon és a hibáiból tanulva menjen tovább.

Nem csak szép, okos is!

2/4 Nem csak szép, okos is!

Azok az igéző szemek, a bájos, libegő kis fürtöcskék, a mosoly, amitől meggyengül a térded – a lányod gyönyörű, és jól is teszed, ha ezt időről időre elmondod neki.

De azért jusson eszedbe az is, hogy mennyi minden van még, amit szeretsz benne: a remek humorérzéke, a villámgyors reakciói, az, hogy milyen hamar megért dolgokat mind-mind hozzátartozik a személyiségéhez, amit úgy szeretsz.

Amikor dicséred, becézed, az önbizalmát erősíted, bizonyosodj meg róla, hogy nem csak a külsejével kapcsolatban teszel megállapításokat.

Persze, tudnia kell, hogy milyen gyönyörűnek látod, de azt is tudnia kell, hogy a belső értékek mennyivel fontosabbak, mint az, hogy hogyan is néz ki, és ne hagyd, hogy szemernyi kétség legyen benne afelől, hogy ő ezek miatt az az igazán értékes ember, akit annyira szeretsz.

Emelj szót a szexizmus ellen

3/4 Emelj szót a szexizmus ellen

A tévében, a reklámokban, az újságokban, a popslágerekben, sajnos sokszor még nagyon komoly, felelős pozícióban lévő döntéshozók és véleményformálók szájából is találkozni fogtok vele.

Ne intézd el annyival, hogy megvonod a válladat, vagy elkapcsolod a csatornát – a női egyenjogúság, mint minden ehhez hasonló kérdés, nem csak a nők vagy egy bizonyos csoport, hanem mindannyiunk ügye, aminek az elnyomása ellen neked is fel kell emelned a szavadat.

Már csak azért is, hogy a lányod is érezze egészen kis korától, hogy ez nem valami nemek közötti elkeseredett harc, és a kérdésnek nem ahhoz van köze, hogy valaki férfi vagy nő, sokkal inkább ahhoz, hogy tiszteli-e embertársait, vagy sem.

Ha te is mindig kiállsz mások jogai és tisztelete mellett, kiállsz az ő jogai és tisztelete mellett, azzal nem csak jó példát mutatsz, de arról is biztosítod, hogy nem érdemes beérnie majd egy olyan férfival, aki nem tiszteli őt, a személyiségét, a képességeit.

Apa megtette – miért kellene elnéznie másoknak, hogy ők nem teszik?

Ne beszélj a saját fizikai tökéletlenségedről

4/4 Ne beszélj a saját fizikai tökéletlenségedről

A jó példa ragadós – ha azt szeretnéd, hogy a lányodból magabiztos és kiegyensúlyozott felnőtt legyen, meg kell próbálnod neked is azzá válnod.

Még egy jó ok arra, hogy szeresd és tiszteld magadat, bár ez olyasmi, amit mindenképpen javasolnánk, akár fiad, akár lányod van, sőt ami azt illeti, akár van gyereked, akár nincs!

Hiába mondogatod ugyanis egészen kis korától kezdve utódodnak, hogy tanulja meg szeretni és elfogadni magát, figyeljen a belső értékeire és tisztelje a saját testét, ha te közben folyton a saját fizikai megjelenésedet ostorozod, elégedetlen vagy magaddal vagy nem vigyázol a testedre, akkor a sok biztatás és jó tanács gyorsan hiteltelenné válik tőled.

Próbálj olyan felnőtt lenni, mint amilyen felnőttnek a gyerekeidet is látni szeretnéd – tudj hibázni, dolgozz azért, hogy jobb emberré válj, tanulj meg örülni a mindennapi apróságoknak és fogadd el és tartsd tiszteletben a többi embert.

Talán ez a legjobb útravaló, amit a saját gyerekeidnek tovább adhatsz egy boldogabb, vidámabb felnőtt korért.