3 szuper módszer, amivel fejlesztheted a gyereked kreativitását

Kerekes Vivien
Írta: ,
3 szuper módszer, amivel fejlesztheted a gyereked kreativitását

„Ha szeretnéd, hogy a gyermeked kreatív legyen, tanítsd meg neki, hogyan lehet függetlenül és önállóan gondolkodni” – tanácsolja a tanárként dolgozó Adam Grant, aki nemrég könyvet is írt arról, hogy mi az a három alapelv, amit minden szülőnek követnie kellene, hogy a gyermekei kreatívak és tehetségesek legyenek.

1. A gyermeket dicsérd, ne a tetteit

Adam elárulta, amikor a kislánya rajzol neki valamit, a reakciója nem az, hogy „nahát, ez egy nagyon szép rajz”, hanem sokkal inkább „hűha, igazi tehetség vagy”. Ettől ugyanis a gyermek tényleg elhiszi, hogy különleges érzékkel van megáldva, és hatékonyabban fejleszti ezt a képességét.  Kisebb korban egyébként is nagyon fontos megerősíteni a gyerekben, hogy amit csinálnak (és ahogyan ezt teszik) helyes, így nem veszítik el felnőtt korukra a kreativitásukat – hiszen mindig is szerves része volt az életüknek.

2. Ne találj ki túlságosan szigorú szabályokat

Néhány évvel ezelőtt a bostoni egyetem kutatói készítettek egy felmérést, amelyben összehasonlították a kiemelkedően tehetséges gyerekek családját az átlagosabb ügyességgel rendelkezőkével. Az eredmények szerint utóbbiak mindennapjaiban nagyjából 6 szigorúbb szabály volt meghatározva (például a lefekvés vagy házi feladat ideje), míg a kreatív gyerekeknél ez nagyjából 1-re csökkent –  vagy még ennél is kevesebbre. Adam szerint ha fiatalabb korban valaki erősen le van határolva, később sokkal nehezebben tudja megoldani a saját problémáit. Ilyenkor ez a személy inkább igyekszik hagyományos módszerekhez folyamodni, ahelyett, hogy saját ötletekkel állna elő. Persze ez még nem jelenti azt, hogy a szabályok gondot okoznak, de fontos megtalálni az egyensúlyt; a túlzott engedékenység ugyanis szintén nem a legjobb megoldás.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv