Összeházasodnátok? Ne tegyétek, amíg ezt nem beszéltétek meg

Írta: ,

Már szinte hallod, ahogy a harangok zúgnak? A házasságkötés nem csak csodás esemény, de nagy vállalás is, így tényleg csak akkor érdemes az anyakönyvvezető elé lépni, ha biztosak vagytok a dolgotokban. Például azért is, mert már átbeszéltétek a következő témákat.

Mire terveztek költeni Kép forrása: portalanalitika.me

1/5 Mire terveztek költeni

Szomorú, de a válások hátterében nagy arányban a pénzügyek állnak. Ha hivatalosan is összekötitek az életeteket, nagy valószínűséggel olyan élethelyzetek előtt találjátok majd magatokat, amelyek komolyabb kiadást jelentenek: otthonvásárlás, gyerekvállalás, költözködés…

Jó, ha már az elején megbeszélitek, hogy mire mennyit szeretnétek költeni, és ehhez ki hogyan tud hozzájárulni, hogy később ne legyen vita abból, hogy valamelyikőtök úgy érzi, ő mindent megtesz az előrelépés érdekében, míg a másik csak szórja a pénzt.

A család dinamikája Kép forrása: bryantandheather.com

2/5 A család dinamikája

Különböző szociális környezetekből jövünk, és míg valakinek teljesen normális, hogy naponta négyszer beszél telefonon az anyukájával, mások havonta egyszer dobnak egy e-mailt az ősöknek.

Bármelyik megoldás működhet, de ha saját családot készültök alapítani, nem árt, ha megbeszélitek, hogyan alakulnak majd köztetek ezek a dolgok, mennyire erős köteléket, és mekkora szabadságot vártok el a másiktól. Bár jó eséllyel ezek a kérdések már az együttélés alatt is felmerülnek, nem árt még egyszer, a biztonság kedvéért átbeszélni őket, mielőtt még komolyabbra fűzitek a szálakat.

Munka-magánélet egyensúly Kép forrása: dancinganddessert.com

3/5 Munka-magánélet egyensúly

Ha korábban is együtt éltetek, akkor valószínűleg ez a kérdés is felmerült már, de szintén nem árt visszatérni rá a fent említett, esetleg megváltozó élethelyzetek miatt.

Remek dolog, ha az egyikőtök kicsit több munkát tud vállalni azért, hogy könnyebben megvalósítsátok a terveiteket, de nem árt tisztázni, hogy mi mennyire fontos.

Ha valaki mindig dolgozik, és nem ad esélyt arra, hogy a kapcsolatot is építsétek, vagy éppen az egyikőtök nem tolerálja, hogy a másik számára a karrier is fontos, az konfliktusokat szülhet, amik még jobban kiéleződhetnek, ha esetleg gyermeket is vállaltok.

Gyerekvállalás Kép forrása: vmestevnebo.viewy.ru

4/5 Gyerekvállalás

És ha már többször szóba jött, természetesen tisztáznotok kell a gyermekvállalás kérdését – mindenek előtt azt, hogy egyáltalán szeretnétek-e közös gyermekeket, ha igen, akkor mikor és hányat, és milyen elvek mentén szeretnétek felnevelni őket.

Azt is meg kell beszélnetek, ha úgy gondoljátok, hogy a gyermekvállalás automatikusan valamilyen nagy változással jár majd az életetekben, például vidékre költöztök, vagy az egyikőtök otthagyja a munkáját. Sok későbbi fájdalmat spóroltok meg, ha ezeket a kérdéseket előre tisztázzátok, és nem csak akkor, amikor már úton van a baba.

Szexuális élet Kép forrása: ivona.bigmir.net

5/5 Szexuális élet

Nem kell, hogy a házasság bármit is megváltoztasson a mostani szokásaitokon, de nem árt, ha beszéltek erről a kérdésről is. A közkeletű hiedelem szerint sokan tarthatnak attól, hogy az esküvő után megváltozik a szexuális életük, esetleg ellaposodik a kapcsolatuk.

Nincs azzal semmi gond, ha nagyobb biztonságban érzitek magatokat egymás mellett, de jó, ha megbeszélitek, hogy mi az, amivel boldoggá tudjátok tenni egymást, és nem kétségekkel vagy kérdésekkel tele vágtok neki a házasságnak.