Esküvői hagyomány, érdekes háttérrel: A koszorúslányok egyforma ruhájának fontossága

Szirák Viki
Írta: ,

Az esküvőkön régóta bevett szokás, hogy a menyasszony az eljegyzés után felkéri a legjobb barátnőit és testvéreit koszorúslánynak. Az ugyanolyan színű és fazonú ruha pedig szinte kötelező; de azt valószínűleg nem is sejtetted, pontosan milyen meglepő ok áll a háttérben!

Vannak olyan hagyományok, amiket lehetetlen volna kihagyni az esküvőkön, és bár a modern világban már nagyon sokat egyáltalán nem tartanak be a házasodó felek, azért még így is rengeteg tradíció él és virul. Ilyen bevett szokás például az, hogy a menyasszony koszorúslányai mind ugyanolyan színű és fazonú ruhát viselnek a nagy napon, ám azt szinte senki sem tudja, pontosan honnan ered ez a hagyomány.

Nos, ahogy számtalan esküvői tradíció, úgy ez is még abból az időszakból származik, amikor a menyegzőkön kimondottan gyakoriak voltak a rablások. Bizony! Volt egy időszak, amikor az esküvőket harcok szakították félbe, és megpróbálták elrabolni a menyasszonyt.

Így védték meg az ifjú arát

Ezért ebben az időszakban több megoldást is kitaláltak arra, hogyan óvják meg az ifjú arát a betolakodóktól. Ebből az időszakból ered az is, miért a vőlegény áll az oltár előtt a jobb oldalon: így a férfi bármikor elő tudta kapni a kardot a jobb kezével, hogy megvédje a feleségét, ha erre lett volna szükség. Sőt, valójában ekkor a tanú szerepét is mindig az a személy töltötte be, aki a legügyesebben tudott harcolni, hogy segíteni tudjon a vőlegénynek.

Esküvői hagyomány, meglepő háttérrel: ezért viselnek ugyanolyan ruhát a koszorúslányokEzek után talán meg sem lepődsz, de hasonló oka volt annak is, miért viseltek ugyanolyan színt és fazont a koszorúslányok. Sőt, van egy apró részlet, ami szintén fontos: az esküvőn nem csak ők viseltek ugyanolyan darabokat, hanem a menyasszony is! Bizony, a koszorúslányok és az ifjú ara ugyanolyan ruhát vettek fel a nagy napon, így amikor valaki megpróbálta elrabolni a feleséget, nem tudhatta, pontosan kit kellene magával vinnie. Ráadásul vallási szempontból is fontos szerepe volt ennek, ugyanis azáltal, hogy a menyasszony és a koszorúslányok ugyanúgy néztek ki, úgy vélték, a gonosz szellemek sem tudták tönkretenni a házasság szentségét. Elvégre így ők sem sejtették, pontosan ki házasodik.

Noha a hagyomány már nagyon régről fakad, ne gondold, hogy hamar feledés homályába merült! Nem egészen kétszáz éve, még a viktoriánus korszakban is bevett szokás volt. Olyannyira, hogy amikor Viktória királynő 1840-ben hozzáment Albert herceghez, 12 koszorúslány volt jelen az esküvőn, akik mind ugyanolyan árnyalatú fehér ruhát viseltek, mint a királynő. Ez hatalmas újításnak számított akkoriban, mivel egészen eddig a menyasszony mindig ezüst színű ruhát vett fel a nagy napon. Viktória viszont akkora trendet indított útjára, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az ifjú arát hófehér esküvői ruha nélkül!

Kép forrása: pinterest.com