Gyémánt helyett: gyönyörű és tartós kövek, ha olcsóbb gyűrűt szeretnél

Írta: ,

A gyémánt nem csak gyönyörű, de ellenálló is, ezért kiváló választás mindennapi viseletnek, például egy jegygyűrűbe. A gyémánt nem csak gyönyörű és ellenálló, de piszkosul drága is, ráadásul a bányászata sokszor emberéletekbe, gyermekrabszolgákba kerül. Az alábbi kövek olcsóbbak, nem tapad hozzájuk vér, és mégis ugyanolyan szépek lehetnek.

Iránytűd legyen a Mohs-féle keménységi skála Kép forrása: weddingforward.com

1/7 Iránytűd legyen a Mohs-féle keménységi skála

Szuper gondolat olcsóbb követ választani a jegygyűrűdbe, de nem árt olyat keresni, ami állja majd a sarat, hiszen mégis mindennapi igénybevételnek lesz kitéve.

A kövek keménységét, így ellenállóságát a Mohs-féle keménységi skála határozza meg. A 10 fokozatú skálán a 10., azaz legkeményebb kő a gyémánt, ami az üveget is karcolja, az egyes a talk, azaz zsírkő, ami körömmel is könnyen bevágható. Az ötödik fokra a tűvel nem, késsel nehezen karcolható, a hatodikra a késsel nem karcolható, de reszelővel fogható kövek tartoznak.

A hetedik, vagy efölötti erősségű kövek már karcolják az üveget, ezért ezek a jegygyűrűdbe is jó választások lehetnek.

Rózsakvarc Kép forrása: tooriginal.com

2/7 Rózsakvarc

A rózsakvarc nem kimondottan különleges kő, már ami a fellelését illeti.

Vannak, ahol egész hegyek állnak belőle, éppen emiatt a kő beszerzési ára sem karcolja a csillagos égbolt határát.

Ugyanakkor a rózsakvarc, ami világosabb, vagy sötétebb árnyalatú is lehet, hetes besorolást kapott a Mohs-féle skálán, az ezotériában pedig a szív-csakra és a szerelem köve.

Szóval relatíve olcsó, gyönyörű, és a szerelem szimbóluma. Mi kell még, hogy tökéletes jegygyűrű-alapanyag legyen?

Rubin Kép forrása: brilliantearth.com

3/7 Rubin

Árban a gyémánt jóval megelőzi a rubint, keménységben viszont éppen csak egy kicsit: ez a második legkeményebb kő, a Mosh-féle skálán 9-es értéket kapott, ezért viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy mosogatás közben megkarcolod, de legalábbis elég vehemensen kellene hozzá gyémánt kiskanalakat mosogatni.

Színének mélysége a króm- és vastartalmától függ, a legszebb, galambvér vörösként ismert kövek Burmából származnak.

Zafír Kép forrása: playbuzz.com

4/7 Zafír

Két dolgot kell elmondanunk a zafírról, és rögtön a kedvenceddé válik: az egyik az, hogy sokak szerint ez a legszebb drágakő. A másik az, hogy ettől függetlenül nem feltétlenül tartozik a drágább kövek közé.

Ha vintage jellegű gyűrűt keresel, akkor talán nincs is ennél szebb megoldás, és hogy mennyire sokféle stílusba illik, és mindegyikben milyen jól mutat, arra ékes bizonyíték az, hogy negyed óráig válogattam a szebbnél-szebb képek között, mikor illusztrációt kerestem.

A Mohs-skála szerinti keménysége 9-es, ezért még mindig bőven a biztonságos tartományban vagy vele.

Smaragd Kép forrása: mountainsidebride.com

5/7 Smaragd

Nagyon előkelőnek hangzik, de a smaragd még mindig sokkal-sokkal megfizethetőbb alternatíva, mint a gyémánt, és hát lássuk be, hogy meseszép kőről van szó.

Keménysége ugyan csak 7,5-ös, de ezzel még mindig nagyon ellenálló kőnek számít.

A legjobb minőségű smaragd a szakértők szerint Kolumbiából származik, és én, aki eddig azt gondoltam, hogy hallani sem akarok más ékszerről, mint amiben rózsakvarc van, most komolyan elbizonytalanodtam.

Vörösök előnyben, nekik a gyönyörű zöld szín amúgy is remekül áll!

Akvamarin Kép forrása: etsy.com

6/7 Akvamarin

Az akvamarin világos, áttetsző színével stílusban közel áll a gyémánthoz, de ugyanazért az árért egy jóval nagyobb követ is megengedhetsz magadnak.

Keménységét tekintve 7,5-es, ami még szintén strapabíró követ jelent.

Ára nagyban függ a színétől, mivel a tengerkék színű példányokat tartják a legszebbnek, ezért többnyire ezek a legdrágábbak is, a zöldes árnyalatúak jóval olcsóbbak, pedig szerintünk azok is ugyanolyan szépek.

Topáz Kép forrása: etsy.com

7/7 Topáz

A skálán 8-as besorolást elnyerő topáz igencsak ellenálló kő, mi viszont nehezen tudunk ellenállni neki. Ára ugyan minden esetben jóval a gyémánté alatt van, nagyban függ a színétől, ami egyébként elég sokféle lehet.

A legnépszerűbbek az aranysárga, a rózsaszín, a zöld és a kék színű kövek.

Sok kő belsejében van buborék, vagy folyadék, ami miatt a színe nem egyenletes, de ha szereted a nyers hatású köveket, akkor ez nem feltétlenül hátrány, legalább biztosan fogod tudni, hogy olyan egyedi a kő a gyűrűdben, mint amilyen te magad is vagy.