Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? A pszichológus válaszol

Zabolai Margit
Írta: ,
Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? A pszichológus válaszol

Kép forrása: unsplash.com

A középiskola álompárja, akik örökké együtt maradtak, vagy a gerlepár, akikről már az első egyetemi előadáson mindenki látta, hogy egymásnak vannak teremtve. Imádjuk a sírig tartó első szerelmek romantikus gondolatát, de vajon a valóéletben is működnek, vagy keserű megbánás lesz abból, ha valaki elszalasztja a lehetőséget, hogy tapasztalatokat szerezzen a randizás terén?

Vannak kockázatok

A romantikus elképzelések persze a gyakorlatban ritkán működnek, de legalábbis hajlamosak elegánsan figyelmen kívül hagyni bizonyos kockázati tényezőket és tényeket.

Aki az első szerelméhez megy hozzá, az idővel egészen biztosan szembesül a felismeréssel, hogy mennyi lehetőséget hagyott ki. Nem biztos, hogy különösebb szomorúságot fog érezni afölött, hogy nem voltak laza flörtjei vagy egy éjszakás kalandjai, de mindenképpen tudatosul majd benne, hogy az ő életéből ezek a tapasztalatok kimaradtak, és természetes lehet, hogy efölött érez némi csalódottságot.

A korábbi kapcsolatok nélkül kimarad az érzelmi tapasztalás és az egyéni fejlődés bizonyos lépései is, emiatt pedig a házasság esetleges kudarca brutális lehet, és még jobban megviselheti a feleket, mint egy „átlagos” válás, pedig az sem egyszerű. Mivel a házastársaknak nem voltak korábban kapcsolati kudarcai, az ezekből leszűrt tapasztalatokat sem tehették a magukévá. Nem tanulták meg, hogyan kell feldolgozni egy szakítást, hogyan kell továbblépni és hogyan lehet tanulni ezekből a fájdalmas eseményekből.

Mivel valószínűleg fiatal koruk óta együtt vannak, kimaradhatnak olyan tapasztalások, amelyek segíthetik saját, független önmaguk megismerését, és a kapcsolatukat sem tudják mihez hasonlítani: sem korábbi viszonyaikhoz, sem a független életükhöz.

De ha ennyi a kockázat és a veszély, akkor hogyan lehetséges, hogy mégis mindannyian ismerünk párokat, akiknél életük végégig kitart az első nagy szerelem?

Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? Ezt mondja a pszichológusKép forrása: Martynova.Katie/depositphotos.com

A számok őket igazolják

Azok, akik boldog házasságban élnek első szerelmükkel, azt mondják, a kapcsolatukat megerősítette az, hogy együtt tanulhattak, fejlődhettek, együtt tapasztaltak meg bizonyos dolgokat. Ami azt illeti, egyes felmérések még ellene is mennek az érveknek: egy vizsgálat során az derült ki, hogy azoknak, akik az első szerelmükkel házasodtak össze, 64%-a mondaná azt, hogy egyértelműen szerelmes a partnerébe, míg a teljes házas népesség körében ez az arány 57%.

Az első szerelmükkel házasodók 19%-a mondta azt, hogy gondolkodott már rajta, hogy elhagyja a partnerét, míg a teljes házas populáció körében ez az arány 34%. Az első szerelmükkel élők elképesztően magas, 97%-os arányban mondták azt, hogy valószínűleg életük végéig a párjuk mellett maradnak, míg más házasságok esetében ez az arány jóval alacsonyabb, 88% volt.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató