Ehhez az 5 esküvői hagyományhoz neked sem muszáj ragaszkodnod

Írta: ,

Ha valamihez, akkor az esküvőhöz igazán sok hagyomány kötődik. De vajon mennyire fontos, hogy ragaszkodj hozzájuk? Muszáj mindenáron hófehérben megjelenned, vőfélyt fogadnod, és menyasszonytáncot járnod? Lássuk a felrúgható esküvői hagyományokat!

A menyasszonyi ruha Kép forrása: stylemepretty.com

1/5 A menyasszonyi ruha

Minden éven újabb és újabb menyasszonyi ruhadivat kerül a középpontba, sokan mégis megmaradnak a teljesen hagyományos és megszokott daraboknál. A hófehér, habos-babos ruhaköltemények valóban szemet gyönyörködtetőek, azonban ha inkább a saját stílusodhoz közelebb álló fazont választanál, ne tartson vissza semmi!

Persze a többség még mindig felhördül, ha megtudja, hogy a menyasszony nem hófehér ruhát választott, esetleg nem fátyolban, hanem különleges és egyedi fejdísszel jelenik meg, vagy éppen kalapot vesz fel a nagy napra.

Mégis inkább azt tartsd szem előtt, hogy ez a te esküvőd, és ha a legkevésbé sem vágysz a megszokott dolgokra, akkor ne is engedj az elvárásoknak!

A koszorúslányok Kép forrása: bridalguide.com

2/5 A koszorúslányok

Korábban nagy hagyománya volt a koszorúslányoknak, hiszen úgy tartották, hogy az egyforma ruhába öltözött kísérők távol tartják a rossz szellemeket, mert azok nem tudják majd eldönteni, ki is a menyasszony.

Ennek az egyébként szép szokásnak manapság nem feltétlenül van létjogosultsága, legalábbis a modern esküvőkhöz nem feltétlenül passzolnak a habos-babos, rózsaszín ruhába öltözött koszorúslányok (pláne, ha teljesen ugyanolyan kosztümbe bújtatták őket).

Amennyiben szeretnél koszorúslányokat, nyugodtan válassz a segítségükkel hétköznapibb ruhákat, de akkor sem történik semmi, ha te csupán egy tanút szeretnél magad mellett tudni, és nem erőltetnéd ezt a régi hagyományt.

3/5 A zene

Elegendő, ha elhangzik az esküvő szó, és máris mindenki dúdolni kezdi a nászindulót. Ha neked is ez testesíti meg a nagy napot, akkor hajrá, maradj bátran a megszokottnál!

Azonban manapság már van rá mód, hogy kiválasszátok azokat a számokat, amiket a be-, illetve a kivonulásnál hallani szeretnétek, tehát élhettek ezzel a lehetőséggel. Sőt – bár szintén hagyományosnak tekinthető – a lagzin sem kell ragaszkodnotok a tipikus mulatós slágerekhez, napjainkban már erről is teljesen szabadon dönthettek.

Bár valószínű, hogy az idősebb korosztály nem tud majd mit kezdeni az új slágerekkel, de ha főként fiatalokból áll a csapat, vagy egyszerűen ki nem állhatjátok a mulatóst, akkor bátran változtassatok!

A vőfély Kép forrása: andisaidyes.com

4/5 A vőfély

Sokan még manapság sem tudják elképzelni, hogy vőfély nélkül is működhet egy esküvő, pedig így van.

Egyesek számára kifejezetten idegen már ez a szokás, és való igaz – ha nem hagyományos esküvőről beszélünk, akkor nem is igazán illik a képbe olyasvalaki, akinek a feladata éppen az, hogy ezt a vonalat erősítse.

Persze egy jó vőfély rengeteget tud dobni az esküvő hangulatán, de ugyanezt a feladatot átvállalhatja egy közeli barátotok, sőt akár magatok is összeállíthattok különféle programokat. Ez főleg akkor igaz, ha laza, kötetlen esküvőt szeretnétek, és nem vártok 130-nál is több vendéget, hiszen ekkora tömeg igazgatásához már valóban elkél az extra segítség.

A menyasszonytánc Kép forrása: intimateweddings.com

5/5 A menyasszonytánc

Ez a pont szorosan kötődik a vőfély-kérdéshez és a hagyományos esküvőkhöz, hiszen az este egyik fénypontja (legalábbis a házaspár számára) a „támogatás” begyűjtése. A menyasszonytáncról azonban tudni kell, hogy iszonyúan elfáradhat benne az ifjú ara, ráadásul sok nőnek nincs is ínyére, hogy úgymond összetáncolja az esküvő árát.

Ha tőled is idegen ez a hagyomány, akkor nyugodtan mondj rá nemet! Jelezhetitek a meghívón, vagy kérhetitek az egybegyűlteket, hogy a nektek szánt nászajándékot a megjelölt időpontban adják át.

De akár úgy is dönthettek, hogy nem foglalkoztok a kérdéssel, hiszen aki akar, az úgyis megajándékoz benneteket, aki pedig nem, az megtalálja a módját, hogy kibújjon a kérés alól.