Mi történt köztetek? Ezek lehetnek az okai, amiért eltávolodtatok egymástól a testvéreddel

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Saját tapasztalataink és benyomásaink alapján úgy döntöttünk, nem szeretnénk testvért a kislányunknak. A baráti körünkben sokszor látjuk, hogy egyáltalán nem általános a testvérek közötti jó viszony sőt, gyakran elmérgesedik a kapcsolatuk egymással a gyerekeknek. Persze, tudok ellenpéldákat is hozni: a legjobb barátnőm irigylésre méltóan szoros és feltétel nélküli kapcsolatot ápol a nővérével. De vajon milyen okai lehetnek annak, ha idővel eltávolodtok a testvéreddel?

Tudat alatt is haragudhatsz rá

A legtöbbször pontosan tudjuk, miért haragszunk a testvérünkre: már megint a kedvenc ruhánkat nyúlta le, beárult minket a szülőknél, vagy dühítően szerencsés valamiben. Nem könnyű együtt élni senkivel, még akkor sem, ha az együttélés választott dolog – hát még, ha a kényszer, a muszáj szülte!

Ezek a gyerekkori sérelmek a legtöbbször gond nélkül belesimulnak a hétköznapokba, azonban akadnak olyanok, amik nem múlnak el, és hosszú évek múltán is fájdalmas sebeket okoznak.

Ezeken a feszültséggel teli élethelyzeteken sokan nem tudnak túllendülni és tudatosan, vagy akár tudat alatt haragot, dühöt táplálnak a testvérük után. A neheztelés nem múlik el, ha nem teszünk a cél érdekében, és az eltávolodás lassan, de biztosan bekövetkezik.  

Nagyon különbözőek vagytok

Biztos te is ismersz olyan családokat – vagy akár éppen magadra ismersz ebben a történetben –, ahol a két gyermek olyan, mint a tűz és a víz. Ugyanazt a nevelést kapták, ugyanolyan határokat szabtak nekik, de mégis annyira különböznek, hogy igazán sosem értették meg egymást. Ritka az, hogy az ilyen testvéri viszony felnőttkorra javulna sőt, általában inkább a másik véglet a jellemző. Felnőve kialakul a személyiségetek, konkrét elképzeléseitek lesznek mindenről és valószínűleg kiéleződnek az ellentéteitek.

Ebben az esetben nem válik kifejezetten rosszá a kapcsolatotok, minden bizonnyal számíthattok a másik támogatására a szükséghelyzetekben.

Jellemző módon nem is veszekedtek különösebben, nincs sárdobálás, csak egyszerűen nem találtok közös témát, nincs közös nevező, amin elindulhatnátok.

Leon Seierlein/unsplash.com

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!