5 jel, hogy mérgező szülők gyermeke vagy

Zabolai Margit
Írta: ,

A rokonait nem válogathatja meg az ember – míg ha egy barátságról vagy párkapcsolatról veszed észre, hogy mérgező, akkor van esélyed akár teljesen ki is lépni belőle, ha a családod, különösen ha például a szüleid vannak rád ilyen hatással, már nehezebb a dolgod.

Fontos tudnod, hogy a saját egészséged és boldogságod érdekében ilyenkor is opció, hogy akár teljesen felfüggeszted a kapcsolatot, ám ezt a drasztikus lépést sokan nem érzik reális lehetőségnek, vagy egyszerűen nem is akarnak élni vele. Hiszen lehet, hogy szereted a szüleidet, csak éppen azt nem szereted, ahogyan viselkednek, vagy ahogyan rád hatnak. Az ilyen helyzetekben különösen fontos, hogy felismerd a bajt, és megtanuld a helyén kezelni azt.

Az alábbi jelek például segíthetnek beazonosítani, hogy a szüleiddel mérgező a kapcsolatod:

Extrém negatív reaktivitás

Abban semmi rendkívüli nincs, ha az anyukád még mindig őrzi a plakettet, amit a másodikos szavalóversenyen kaptál, hiszen a szülők sokszor a gyermeküknél is büszkébbek a gyermekük minden apró sikerére. A mérgező szülők azonban a negatív eseményekre hajlamosak túlzott, extrém mértékben reagálni, és gyakorlatilag bármilyen apró alkalmat, ügyet megragadnak, és ürügyként használnak, hogy dühösek, sértődöttek vagy verbálisan agresszívak legyenek.

Az empátia hiánya

Egy mérgező személy vagy akár szülő nem érez empátiát másokkal szemben, számára minden róla szól, és az fel sem merül benne, mint lehetőség, hogy amit ő tesz, azt mások fájdalmasnak, tiszteletlennek vagy sértőnek találhatják.

Túlzott kontroll

Természetes, hogy a szüleid aggódnak érted még akkor is, amikor már felnőtt ember vagy. De van, amikor ez a féltés vagy kontrollálás túllép egy egészséges szintet. Lehet, hogy a szülő valóban puszta féltésből, szeretésből tesz így, de attól még ez a viselkedés mérgező: ha irreális elvárásokat, beszámolási kötelezettséget tanúsítanak egy felnőtt ember iránt, vagy akár egy gyerek számára nem adják meg az életkorának megfelelő önállóságot és az ezzel járó felelősséget valamint bizalmat is, az hosszabb távon rendkívül káros hatással lehet az egészséges fejlődésre.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!