Hogyan gondoskodnak a magyarok az idős hozzátartozóikról? - Górcső alatt a hazai idős otthonok

Bodnár Alexa
Írta: ,

Egy nemrégiben készült felmérés szerint százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját, miközben a megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie idős korára.

Hazánkban több száz idősek otthona működik, melyekben államilag szabályozott alapszolgáltatásoknak kell működnie, de ezen felül sok otthonban vannak egyéb extra szolgáltatások is. Szakértőket kérdeztünk arról, miért tartanak többen az otthonoktól, milyenek a hazai idősek otthonai, hogyan gondoskodnak a magyarok az idősebb hozzátartozóikról.

Takács Pétertől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-magyarországi régiójának szakterületi vezetőjétől megtudtuk, hogy nagyjából 800 idősek otthona van az országban, és 200 átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza.

– Ezek az otthonok vélhetően 100%-os kihasználtság mellett dolgoznak, új otthon a szociális törvényben 2012. óta hatályos befogadási rendszer miatt nem alakulhat, csak akkor, ha  a törvényhozó befogadja a finanszírozás rendszerébe – magyarázta a szakértő.

Hazánkban általában úgy gondoskodnak az emberek idős hozzátartozóikról, ahogy éppen tudnak.

Az otthonok ápolás-gondozás céljával működnek, és a jogszabályok szerint egy lakóotthonban olyan kötelező szolgáltatásoknak kell lennie, melyek a szükségletek kielégítésére – fedél, étel, tisztálkodás, mentális képességek fenntartásra –, illetve azok mértékére vonatkoznak elsősorban. A jogszabályi kötelezettségen felül elsősorban kirándulások, egészségmegőrzés, például gyógytornász által vezetett órák szoktak előfordulni.

– Hazánkban általában úgy gondoskodnak az emberek idős hozzátartozóikról, ahogy éppen tudnak. Vannak, akik egy ápoló munkáját kiváltva gondozzák idős szüleiket, de vannak olyanok is, akik anyagilag megengedhetik maguknak a 24 órás ápolót, mások pedig bentlakásos intézménybe költöztetik a hozzátartozóikat – mondta el Takács Péter.

A Máltai Szeretetszolgálat szakértőjét kérdeztük arról is, hazánkban miért csak az emberek negyede tervezi azt, hogy idős korában otthonba költözik. – Sokan vannak, akik nem mernek egy ilyen környezetváltozást meglépni, félnek a bizonytalantól. Sokan pedig életük munkáját – tette hozzá –, a lakókörnyezetüket nem szeretnék elengedni idős korukban.

Kép forrása: Kuzmafoto/depositphotos.com

Rostás Norbert, az Ápolás Extra Egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük azzal foglakozik, hogy egy élhetőbb, kellemes otthont hozzanak létre az idősek számára, mert véleményük szerint a legtöbb otthon még hordozza magával a kórházias légkört, és sok idős a saját otthona után nem szeretne ilyen környezetben élni.

– A másik legfontosabb az idős otthonokban dolgozó személyzet. Mi törekszünk arra, hogy a nálunk dolgozó képzett kollégák szívből szeressék a munkájukat, és úgy tekintsenek a gondozottakra, mintha a saját szüleiket, nagyszüleiket gondoznák – magyarázta az egyesület elnöke. 

Elmondása szerint nagyon sok szolgáltatás igényelhető egy idős otthonban: vannak alapszolgáltatások, amelyeket minden intézménynek biztosítani kell, ezek több jogszabály és kormányrendelet határozza meg.

– Természetesen egy állami otthonban kevesebb a lehetőség mint egy magán intézményben. Mi például másfél évet töltöttünk azzal, hogy az otthon kialakításakor figyeljünk a biztonságra, és a lehető legmagasabb fokú gondoskodásra – fogalmazott Rostás Norbert.

Ha otthon választására esik a döntés, akkor keressenek egy olyan otthont, amelyről másoktól is hallottak már pozitív véleményeket, és mindenképpen tegyenek látogatást az otthonban, akár többször is.

Az egyesület elnöke szerint változó, hogyan gondoskodnak az emberek idős hozzátartozóikról, és sok helyen például a család oldja meg az idős családtagra való figyelést, kisebb bevásárlást.

– Amikor már magasabb szintű gondozásra szorul a hozzátartozó, olyankor a legtöbb esetben a családnak külső segítségre van szüksége. Ilyenkor jönnek a rövid vizites látogatások, a házi betegápolás, gondozás. Erre rengeteg lehetőség van, amelyek közül az ügyfél választhat, a napi egy órás látogatástól a 24 órás felügyeletig a gondozott saját lakásában. Általában ilyenkor felmerül a kérdés az idős otthonban való elhelyezésről is – mondta a szakember.

Egy idősek otthonába való beköltözés nem egyszerű, megviseli a családot is, és természetesen a legjobban az idős hozzátartozót. Rostás Norbert szerint éppen ezért nagyon fontos, ha otthon választására esik a döntés, akkor keressenek egy olyan otthont, amelyről másoktól is hallottak már pozitív véleményeket, és mindenképpen tegyenek látogatást az otthonban, akár többször is. Ma már az internetnek köszönhetően még könnyebben utána lehet nézni, milyen vélemények vannak az egyes otthonokról. Ezt a döntést senki ne siesse el, fontos, hogy átgondoltan és megfontoltan választunk otthont a szerettünknek – hívta fel rá a figyelmet.

Az egyesület elnöke szerint az emberek többsége nem gondol az idős otthonba való költözésre addig, amíg az állapotuk nem tartja indokoltnak.

– Talán az is befolyásolhatja ezt a tényt, hogy nagyon sok negatív hírt hallunk, olvasunk az otthonokról. Fontos tudni, hogy nem minden otthon ilyen, hiszen vannak jól működő otthonok is – tette hozzá –, ahol a lakók élvezik az otthon által nyújtott lehetőségeket, szolgáltatásokat.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!