Szükséged lenne néhány új barátra? Felnőttként itt érdemes próbálkoznod

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A húszas éveim elején teljesen újjáépítettem a baráti körömet, ami esetemben azt jelentette, hogy összesen három komolyabb barátnőm maradt. Azóta eltelt tíz év, és a három barátnőből már csak egy maradt, de újak léptek az életembe. Továbbra is annak vagyok a híve, hogy inkább kevesebb emberrel ápoljam a kapcsolatot, de velük valóban minőségi és tartalmas időt tudjunk egymásra szánni, és ezen nem is tervezek változtatni. Azonban átgondoltam, hogy az elmúlt időben hogyan tudtam a legkönnyebben, mondhatni észrevétlenül új barátokra szert tenni, hiszen az életünknek ezt a részét is lehet tudatosan alakítani – már, ha szeretnénk.

A közös élethelyzet összehoz minket

Minden életkornak megvannak a maga sajátosságai, és óhatatlanul is együttérzünk azokkal, akik hozzánk hasonló cipőben járnak. Iskolás korunkban nem véletlenül keressük más diákok társaságát: ők értik meg, milyenek a húzós vizsgák, mekkora dilemma a továbbtanulás, vagy éppen miért érdemes diákmunkát vállalni. Bár ezek a barátságok sokszor tiszavirág életűek, néha jó ötlet őket feleleveníteni, akár felnőttként is. Lehet, hogy ekkorra már semmi közös nem maradt bennünk, de az is lehet, hogy az azonos nevező megmaradt, és ilyen esetben a régi barátságokban is ott a fejlődés lehetősége.

Felnőttként többször kerülünk olyan élethelyzetekbe, amik újak és furcsák. Ilyen például az, amikor bekerülsz egy új munkahelyre, másodállást vállalsz, vagy akár várandós leszel és édesanya. Én semmi pénzért nem cserélném el az itthoni munkahelyemet, azonban azt bánom, hogy online nem igazán tudom megismerni a kollégáimat. Szemben a párom, akinek több száz munkatársa van, és néhány havonta teljesen új emberekkel dolgozik, az évek során óhatatlanul is szert tett új barátokra, pusztán a munkája révén. Érdemes tehát a munkahelyeden is nyitott szemmel járnod, hiszen ha valahol, akkor ott igazán könnyű ismeretségeket kötni.

Ugyan ebből én kimaradtam, de az anyaság révén nagyon sok új ismerősöm lett, és egy új barátnőm is, akivel korábban csak látásból ismertük egymást, most viszont heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot. Aki már édesanya, pontosan tudja, milyen jó megosztani a tapasztalatokat, élményeket valakivel, aki hasonló cipőben jár, és nem árt, ha van, akivel a problémákat is ki lehet vesézni.

Sok olyan emberrel elegyedtem szóba a gyermekemen keresztül, akikkel korábban nem, és számos új ismerősünk lett, köszönhetően a játszótereknek, babakluboknak.

És még csak most jön az óvoda, iskola! Biztos, hogy ezen az úton járva te is találkozol majd olyan szülőkkel, akik a legkevésbé sem szimpatikusak, de itt is igaz, hogy nem kell mindenkivel jóban lenni. Azonban, a szimpatikus anyukákkal érdemes egy „próbát tenni”, és a közös programokon túl privátban is találkozni egy-két alkalommal. Ez jó lehetőség a gyerekeknek a szocializációra, nektek pedig az ismerkedésre, barátkozásra.

 

A közös érdeklődési körök jó alapot biztosítanak

Igazán nem nehéz barátkozni a különféle programokon, tanfolyamokon sem, de még az egészen hétköznapi tevékenységek is izgalmas lehetőségeket kínálnak – feltéve, hogy nyitott szemmel jársz. Két helyre járok sportolni, az egyik egy családias légkörű edzőterem, ahol különféle órákon lehet részt venni, erőnlétnek és célnak megfelelően. Itt mindig jó a hangulat, és ugyan barátokra nem tettem szert, ha összefutok az edzőtársaimmal valahol, akkor mindig jókat tudunk beszélgetni.

A másik hely egy konditerem, ahol szintén vannak már ismerős arcok, és a sport által kerültem közel egy újabb barátnőhöz.

Eredetileg az edzésterv összeállításában kértem segítséget tőle, de aztán azon kaptuk magunkat, hogy az életünk legmélyebb bugyrairól beszélgetünk, és már nem csak a teremben találkozunk. Ez az egész annyira természetesen és magától értetődően jött, hogy igazából fel sem tűnt egyikünknek sem, de ismét rávilágított arra, hogy felnőttként sem lehetetlen új barátságokat kötni.

Emellett kedves ismerősökre tettem szert a kutyasétáltatások során is. A különféle futtatókban, vagy csak úgy a parkokban többször össze fogsz futni azokkal az emberekkel, akik rendszeresen ott sétáltatják a kutyáikat. Ha pedig olyan mázlitok van, hogy a kutyáitok is egy húron pendülnek, akár ténylegesen barátsággá is válhat a kapcsolatotok, hiszen idővel majd egyeztetni fogjátok, mikor indultok útnak. Persze, csak ezért ne fogadj örökbe egy kutyát, de ha egyébként is tervezed, akkor itt egy újabb ok, amiért érdemes egy kis kedvenccel megosztani az életedet.

Kép forrása: santypan/Depositphotos.com