3 nyomós ok, amiért jobb ha óvakodsz a túl kedves emberektől

Nagy Niki
Írta: ,
3 nyomós ok, amiért jobb ha óvakodsz a túl kedves emberektől

Általában azok, akik nagyon udvariasak velünk, jó benyomást keltenek bennünk, és szívesen beszélgetünk velük – pedig friss kutatások kimutatták, hogy ezek azok az emberek, akik se perc alatt elárulnak bennünket, ha a saját érdekük úgy kívánja!

Stratégiai játék a kutatásért Kép forrása: tumblr, postgradandpearls

A Cornell Egyetem kutatója, Cristian Danescu-Niculescu-Mizil és kollégái arra szerettek volna rájönni, van-e valamilyen kapocs a túlságosan udvarias viselkedés és a későbbi kiszámíthatatlan, hirtelen átváltás, vagyis egyfajta árulás között.

A kutatáshoz egy Rizikóhoz hasonló stratégiai játékot használtak fel, amelynek Diplomácia a neve, és az első világháború előtti Európában játszódik. A lényege az, hogy ellenségek mellett szövetségeseket kell gyűjtened, mindezt úgy, hogy a végén mégis csak te gyere ki jól az egészből, tehát gyakorlatilag urald egész Európát. Ehhez az kell, hogy megfelelő módon manipuláld az ellenfeleidet és a szövetségeseidet egyaránt.

Meglepő eredmények Kép forrása: chantalandrea.com

A kutatás során az egyetem tudósai megállapították, hogy azok, akik túl udvariasak és már-már kínosan kedvesek voltak a társaikkal, gyakrabban fordultak a későbbi szövetségeseik ellen, ezzel elárulva őket.

A kutatók 249 játszmát vizsgáltak online, amelyekben nagyjából 145 ezer üzenetváltás folyt, ezeket az üzenetváltásokat pedig egy számítógép elemezte.

A különböző tulajdonságok (beszédstílus, kiszámíthatóság, az üzenetek hossza vagy stílusa) közül a kutatókat leginkább az udvariasság és kedvesség faktora érdekelte. A program rövid időn belül 57 százalékos pontossággal meg tudta állapítani, hogy mely játszmák fognak árulással végződni, és mely szövetségek fognak sokáig tartani.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!