A toxikus barátok ismérve: sokszor észre sem vesszük, ez milyen hatással lehet ránk

Szirák Viki
Írta: ,
A toxikus barátok ismérve: sokszor észre sem vesszük, ez milyen hatással lehet ránk

Kép forrása: unsplash.com

Amikor a legjobb barátnőddel sülve-főve együtt vagytok, eszedbe sem jut, hogy akár mérgezővé is válhat a barátságotok. Sokszor ez fokozatosan történik meg, és csak akkor veszed észre, mennyire rossz hatással volt rád a kapcsolatotok, amikor már nem is beszéltek egymással. Egy ilyen barátság viszont komolyan befolyásolhat téged is, ezért ha ráismersz valakire az alábbi listában, érdemes lenne átgondolnod, tényleg a barátodnak nevezheted-e őt!

Alacsonyabb önbizalom Kép forrása: unsplash.com

Ha egy barátod miatt azt kezded érezni, hogy te nem vagy elég szép, vicces és okos, akkor nagy az esélye annak, hogy nem veled van a baj.

Mindig oka van annak, hogy ezek az érzések megjelennek, a kérdés már csak az, hogy mi.

Ha a barátnőd mindig elnyom téged a társaságokban, nem csoda, hogy szürke kisegérnek érzed magad mellette.

Esetleg őszinteségre hivatkozva folyton kritizálja a frizurádat vagy az öltözködésedet? Egy igaz barát nem akarja megmondani neked, ki legyél, pláne nem megbántani téged! Valószínű, hogy titkon magával nincs megelégedve, és úgy próbálja javítani az önbizalmát, hogy közben lerombolja a tiédet.

A gond csak az, hogy ez később, a barátságotok megszűnését követően is hatással lesz rád, és továbbra sem leszel elég magabiztos.

Nem támogatja a vágyaidat Kép forrása: pexels.com

Egy igaz barát meghallgat téged, és támogat abban, hogy sikerüljön elérned a céljaidat. Hogy megszerezd az álomállást, hogy összejöjjön a randi azzal a sráccal; egy toxikus barátságban viszont ezt nem érzed.

Ebben az esetben a "barátod" szinte oda sem figyel arra, amit mondasz, ha pedig mégis, csak a negatívumokat próbálja kiemelni. Nem örül együtt veled a sikerednek, sőt, ha valami klassz dolog történik az életedben, rögtön magát kezdi el sajnálni.

Tegyük fel, hogy összejöttél a sráccal, akiért már hónapok óta oda vagy. Ilyenkor ez a személy ahelyett, hogy boldog lenne, inkább elkezd panaszkodni azért, hogy ő még mindig szingli, és senkit sem talál.

Ez egyértelműen az önzőség jele!

A gond az, hogy a viselkedésével még benned ébreszt bűntudatot, és rosszul érzed magad a sikerek miatt.

Később már ezért el sem mered mondani másoknak, ha jó dolog történik veled!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba