Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, és megtudod mennyire igazi a barátságotok

Írta: ,

Mielőtt elkezdjük: már az is intő jel, ha egyáltalán gondolkoznod kell azon, mennyire vagytok igazi barátok… Ha valóban minden rendben lenne köztetek, fel sem merülne benned a kétség. Azonban nem csak a párkapcsolatokban akadnak hullámvölgyek, bizony a barátságokban is jöhetnek nehéz időszakok. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és kiderül, kell-e aggódnod!

1/4 Mindig segít, ha baj van?

A barátság feltétel nélküli megértésen, támogatáson és szereteten alapszik. Ez tehát egyértelműen azt jelenti, hogy számíthatsz rá, bármilyen baj ért – legyen az kicsi, vagy éppen jóval jelentősebb.

Ha nagyon egy húron pendültök, kérned sem kell, hogy támogasson, teljesen magától értetődő számára, hogy ha gondod van, akkor ott terem. Vannak olyan jó barátok is, akikkel nem tartjátok napi szinten a kapcsolatot, de maximálisan melléd állnak akkor, ha problémád akad, és szükséged van a segítségükre. Az ő hitelességüket sem kell megkérdőjelezned, garantáltan bízhatsz bennük.

Ugyanakkor azok a barátok, akik csak ímmel-ámmal támogatnak, esetleg nagyon kecsegtető ajánlatokat mondanak, ám tetteik nem igazolják szándékaikat, valószínű, hogy inkább csak a haveri minősítést érdemlik meg.

Tényleg örül a sikereidnek? Kép forrása: pdua/depositphotos.com

2/4 Tényleg örül a sikereidnek?

Egy igaz barátságban szó sem lehet irigységről. Mindig mindennek őszintén és szívből kell örülnötök, még akkor is, ha éppen rossz passzban vagytok.

Természetes, hogy utóbbi esetén nem fogtok kitörő lelkesedéssel fogadni mindent, de ebben az esetben a barát is pontosan tudni fogja, hogy nem szabad áradoznia.

Ha azonban azt veszed észre rajta, hogy messze nem olyan fesztelen az örömeid hallatán, esetleg megpróbál visszahúzni, kétségeket kelteni benned, akkor ne legyél annyira biztos a barátságotokban. Persze ezt a jelet nehéz tökéletesen beazonosítani, hiszen az is előfordulhat, hogy ő csak tisztábban látja a dolgokat, mint te (pl. ha fülig belezúgsz valakibe, aki benne nem kelt jó érzéseket) és lehet, hogy neki lesz igaza. Azért, ha gyakran van olyan érzésed, hogy féltékeny rád, a boldogságodra, valószínű te sem tudsz ugyanúgy nézni majd rá.

 

3/4 Mikor keres?

Nagyon nem mindegy, hogy egy barát mikor bukkan fel újra és újra az életedben. Persze, ha olyan barátról van szó, akivel minden nap találkoztok, ezt a kérdést mellőzheted.

Azonban, ha nem rendszerszintű nálatok a találka, csupán ideiglenes, könnyen észreveheted ezt az intő jelet. Egyszerűen csak azt kell megfigyelned, hogy a jóban is számít-e rád, vagy csak akkor hív, ha rosszul alakult az élete. Lelki szemetesként tekint rád, de a szülinapi bulijára nem hív meg? Nos, egy ilyen haverra egyértelműen ne tekints barátként, akkor sem, ha egyébként nagyon egy húron pendültök.

Lehetnétek igazán jó barátok is, ám nem neked, hanem neki kell változtatnia a hozzáállásán. Ha karakán módon kiállnál magad mellett, és közölnéd vele, hogy úgy érzed, csak akkor keres, ha problémája van, alighanem ezek a találkák is elmaradnának.

4/4 Valaha megbántott?

Egy igaz barát sosem bántana meg, ha mégis megteszi, nyugodtan legyenek fenntartásaid. Nyilván nem arról van szó, mikor őszintén elmondja valamiről a véleményét, ami esetleg nem egyezik a tiéddel, és ez ideiglenesen bánt téged.

Egy ilyen eset után általában te is rádöbbensz, ő miért mondta azt, amit, és ő is rájön, hogy lehetett volna finomabb, emiatt bocsánatot kér. A problémák abból adódnak, ha ő nem jön rá a hibájára, nem kér elnézést, vagy olyasmit vág a fejedhez, amivel a legkevésbé sem tudsz azonosulni.

Ez utóbbi sajnos még a sok-sok éves barátságokban is előfordulhat, és bár nem mutat arra, hogy végleg „szakítanotok” kell, arra azért figyelmeztet, hogy az idők során kissé eltávolodtatok egymástól, és másfele indultatok el az úton.