Szakítás a barátnőddel? Néha elkerülhetetlen

Írta: ,

Bár nem annyira hirtelen, és általában nem is túl drasztikus módon, de időnként megesik, hogy a barátságok is véget érnek – akárcsak a szerelmek. De mi állhat a barátnői szakítások hátterében? És vajon hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket?

Mitől szakadnak meg a barátságok? Kép forrása: elitedaily.com

1/6 Mitől szakadnak meg a barátságok?

Féltékenység, elhanyagolás, távolság, rosszindulat, irigység… ezek a negatív körülmények akár egy rosszul működő párkapcsolatban is előfordulhatnak, de egy olyan barátságban is jelen lehetnek, ami elindult a lejtőn.

Ahogy a párkapcsolatok, úgy a barátságok világában sincs olyan aranyszabály, amiből arra következtethetnél, hogy ez a viszony már eleve halálra van ítélve, vagy egész biztosan egy életre fog szólni. Bár mindkét kapcsolat választott és önkéntes, mindkettő tönkremehet az idő múlásával.

A barátságok általában azért, mert a felek időközben megváltoznak, és emiatt már nem értik meg úgy egymást, ahogy az szükséges és alapvető lenne.

Szakítás okkal és ok nélkül Kép forrása: projectinspired.com

2/6 Szakítás okkal és ok nélkül

Sokan egészen elkeserednek, amikor a barátságuknak véget szakad, vagy a valaha szoros kapcsolat éppen megszakadni látszik. Pedig ez nem tragédia!

Nyilván rossz, ha eltávolodik mellőled az, akire idáig számíthattál, aki fontos volt neked, és akivel bármikor, bármiről beszélhettél. Nem csoda tehát, ha egy ideig úgy tudsz csak gondolni erre az egészre, mint elkeserítő, szomorú, és főleg érthetetlen dologra (különösen akkor agyalhatsz ilyesmin sokáig, ha nem igazán találod a kiváltó okokat).

De bármennyire furcsa, ahogy néha a párkapcsolatokban is csak egyszerűen „elromlik valami”, aminek következtében „eltávolodtok egymástól”, ez a megmagyarázhatatlan hullámvölgy a barátságokban is felütheti a fejét.

Biztos, hogy baj? Kép forrása: projectinspired.com

3/6 Biztos, hogy baj?

Az eltávolodást, a barátnőkkel való szakítást felfoghatod úgyis, mint az élet természetes velejáróját. Ha kicsit is hiszel a karmában, az ezotériában, vagy akár a sorsszerűségben, akkor érdemesebb inkább arra koncentrálnod, mit tanulhattál ebből a kapcsolatból.


Barátságot kötni felnőttként? Lehetséges!


Fontos, hogy tudatosítsd magadban: idővel a barátok egy része elkopik mellőled akkor is, ha korábban azt hitted, ezeknek a szoros kapcsolatoknak sosem lesz végük. Néhány barát eltűnése viszont még nem jelenti azt, hogy magányosnak kell lenned, sőt!

Ha nyitott maradsz, lesznek új ismerőseid, akik idővel ismét igazi barátokká lépnek elő, és ők lesznek azok, akik sokkal jobban beleillenek majd a jelenlegi életviteledbe.

Amikor ideje elengedni Kép forrása: galmeetsglam.com

4/6 Amikor ideje elengedni

Pontosan úgy, ahogy a párkapcsolatoknál, néha a barátságok esetében sem egyértelmű, mikor kell szakítani. Szerencsére vannak intő jelek, amik segíthetnek a döntés meghozatalában.

Ilyen, ha mindig te keresed őt, és kicsit feleslegesnek érzed magadat a társaságában. Amikor azt gondolod, csak lelki szemetes vagy, olyasvalaki, akit kihasználnak, és akit csak akkor keresnek, ha szükség van némi támogatásra, segítségre.

Nem ennyire egyértelmű, de szintén a barátság végét jelentheti az is, ha teljesen megváltozott az értékrendetek, az érdeklődési körötök. Amennyiben az élet alapvető kérdéseiben sem értetek már egyet, többször ültök zavaró csendben, mint vidáman csacsogva, akkor valószínűleg mindketten jobban jártok, ha új barátok után néztek.

Egyedül maradsz? Kép forrása: projectinspired.com

5/6 Egyedül maradsz?

Sokan azért maradnak benne egy rossz kapcsolatban, mert attól félnek, hogy egyedül maradnak. Nos, ez ismét egy újabb hasonlóság a barátságokra vonatkozóan! Persze egyik felfogás sem helyes, és talán mondhatjuk, új barátságokat szerencsére könnyebb kötni, mint új partnert keresni – az már más kérdés, mennyire mélyülnek el az így választott viszonyok, barátságok.

Az, hogy tudatosan megszakítod a kapcsolatot a régi barátokkal, nem jelenti azt, hogy mostantól magányos leszel! Ez az egész sokkal inkább arról szól, hogy kiismerted magadat, az igényeidet, kitűzted azt az utat, amin haladni szeretnél, és máris megtetted az első fontos lépéseket a célod felé.

Hol érdemes ismerkedned? Kép forrása: projectinspired.com

6/6 Hol érdemes ismerkedned?

Ha még friss újrakezdő vagy, akkor keresgélhetsz a rég nem látott osztály- és csoporttársak, kollégák között, ismét felveheted velük a kapcsolatot. A közös emlékek segíthetnek, hogy újra egy hullámhosszra kerüljetek, és ki tudja, talán mélyebb lesz a kapcsolatotok, mint néhány éve volt.

Na és persze nem szabad elfeledkezned az új ismerősökről sem, akikkel a különböző foglalkozásokon, tanfolyamokon, vagy akár edzéseken ismerkedhetsz meg. A közös, hasonlóan kedvelt elfoglaltságokon keresztül könnyű közel kerülni másokhoz, így ez egy biztos pont lehet az új barátságok megalapozásához. És, ha ezeknek az illetőknek saját kis társaságuk van, máris biztosított, hogy ne unatkozz hétvégén, hanem új és kedves ismerősökkel tölthesd az idődet.