Őszi takarítás lélekben: 5 ember, akit jobb, ha hátrahagysz

Írta: ,

Szinte természetes, hogy ősszel átválogatjuk a ruháinkat, letöröljük a port, kicsit felfrissítjük a lakást. De talán ennél is nagyobb szükségünk van arra, hogy a lelkünkben rendet tegyünk – nem csak ősszel, bármikor. Ha viszont eddig nem tetted, akkor most, egy kellemes őszi estén, egy bögre tea mellett talán érdemes átgondolni, mit is kellene rendszerezni az életedben. Míg a szeretteidre és önmagadra például fordíthatnál több időt, van néhány ember az életedben, akit talán ideje lenne elengedni.

A se veled, se nélküled kapcsolatod

1/5 A se veled, se nélküled kapcsolatod

Szinte mindannyiunk életében van valaki, akivel érezzük, hogy nem működik, tudjuk, hogy nem is fog, és ha éppen működik is, akkor sem vagyunk boldogok vele – különben nem kerülnénk megint a se veled állapotába.

Aztán valahogy mégsem tudunk megszabadulni ezektől a kapcsolatoktól. Talán azért, mert félünk a fájdalomtól, félünk a magánytól, félünk a változástól.

Mégis csak azt tudjuk mondani, jobbat teszel vele mindenkinek, ha elengedsz egy olyan kapcsolatot, amiből már egyértelműen semmi jó nem fog kisülni.

Lehet, hogy fájni fog, de ez így természetes. Az majd idővel elmúlik. A fájdalom után viszont szabadság, tiszta, friss esélyek és megspórolt energia marad.

A vetélytárs

2/5 A vetélytárs

Különös dolog, hogy kit tartunk barátainknak. Alapvetően azokról az emberekről mondhatjuk el ezt, akikkel együtt örülünk és együtt sírunk, ugyanúgy érzünk egymás sikerei vagy kudarca iránt.

Némi versengés persze itt is kialakulhat, az ember már csak ilyen, de sokan képesek vagyunk évekig a baráti körünkben tartani valakit, aki a frusztráción kívül semmi mást nem adott nekünk.

Ha van valaki, akit eszedbe sem jutna felhívni, mikor bajban vagy, ellenben alig várod, hogy elmondhasd neki, ha valamiben sikered volt, mert azt reméled, hogy ettől majd végre magával egyenlőnek tekint, akkor ideje észrevenni, hogy ti nem barátok, csak egymás energiavámpírjai vagytok.

Jobb, ha az utatok különválik.

Gonosz rokonok

3/5 Gonosz rokonok

A családi kötelékek fontosak, segítenek, hogy úgy érezzük, tartozunk valahová, van helyünk a világban.

De csak azért, mert a vér összeköt valakivel, még nem biztos, hogy a való életben is jól kijöttök.

Ha már évek óta azon fáradozol, hogy megőrizd a jó kapcsolatot valakivel, akivel a gének összekötnek, ő azonban semmit nem tesz ezért, esetleg még árt is neked, akkor talán itt az ideje hátralépni egyet.

A család fontos, de nem a vércsoport tesz valakivel családtaggá, hanem az, ahogyan egymás iránt viselkedtek.

Összeveszni persze nem kell, de ha úgy érzed, néhány felmenőt leszámítva semmi közös nincs bennetek, és semmi pozitívat nem tudtok adni egymásnak, akkor elég lesz karácsonykor képeslapot küldeni.

Az állandó kritikus

4/5 Az állandó kritikus

Jó dolog az, ha van, aki kicsit visszahúz a földre, amikor teljesen elrugaszkodnál, és az is becsülendően ritka, ha egy barátoddal annyira őszinte a kapcsolatotok, hogy meg meri neked mondani, ha szerinte valamit rosszul csinálsz.

Vannak azonban olyan emberek, akik csak azért próbálnak maguk mellett tartani téged, mert a te önbizalmad letöréséből nyerik a sajátjukat.

Amikor persze eleged lenne, és továbblépnél, valami apró gesztussal gyorsan megpuhítanak, ellágyulsz, mégis maradsz, és aztán a következő pillanatban máris lecsapnak, csak hogy jobbnak érezhessék magukat nálad.

Az ilyen emberek nemcsak nem érdemlik meg a barátságodat, hanem nagy mértékben vissza is tartanak. Nélkülük sokkal jobban megleszel.

A túlaggódó

5/5 A túlaggódó

Jellemzően valaki olyanról van szó, aki régóta melletted van, sok mindenben segített, most azonban nem akarja, hogy a saját lábadra állj, nem hagyja, hogy megtedd a saját lépéseidet.

Látszólag talán téged félt, valójában attól tart, hogy elveszíti a saját szerepét – ha neked már nincs szükséged rá, nem tudja, mi lesz az új feladata.

Természetesen nem szabad elfelejtened, mit köszönhetsz ezeknek az embereknek, és azt nem is mondanánk, hogy hagyd őket teljesen hátra, de ideje lehet elvágni a köldökzsinórt, és a jó kapcsolatot és a hálát megőrizve ugyan, de tovább lépni, és a saját utadat járni.

Aki igazán szeret, az engedi majd, hogy a magad döntéseit kövesd, amikor látja, hogy tényleg ez most a legjobb neked.