Nárcisztikus és agresszív a barátnőd? Ismerd fel a női pszichopatákat az életedben

Marity Mira
Írta: ,

Amikor meghalljuk a pszichopata szót, legtöbbször férfiakra asszociálunk. Beugrik Hannibal Lecter, Jim Moriarty, vagy az igazi, hús-vér tömeggyilkosok, Charles Manson vagy Ted Bundy. És ha már a filmeknél tartunk, az az igazság, hogy nem sokat hallunk kimondottan női pszichopatákról, ritkán ábrázolják őket a fikciós művészetekben. Akad azonban látványos és jó jellemábrázolás rá, mint például Glenn Close a Végzetes vonzerőben, Annie Wilkes a Tortúrában és Amy Dunne a Holtodiglan című filmben. Börtönpszichológiai tanulmányok azt mutatják, hogy az elítélt nők átlag 17 százaléka megfelel a pszichopata jellemrajz kritériumának. Vajon mennyi az esélye, hogy a te életedben is akad egy ilyen barátnő, ismerős vagy kolléganő?

Valójában az esély erre elég reális – felmérések szerint százból egy ember pszichopata jellemvonásokkal bír, ám legtöbbször nem egy elmezavarodott gyilkosról vagy egy bebörtönzött gonosztevőről van szó. Igazából a legtöbb ilyen emberre nem is figyelnek fel különösképpen. Fontos megjegyezni, hogy a pszichopátia egy személyiségzavar. Mint ilyen, mentális betegségnek minősül, és gyakran másképp nyilvánul meg a férfiaknál, mint a nőknél. A nők különböző, és általában kevésbé erőszakos jeleket mutatnak ebben a viselkedészavarban is.

Túl nagy egó a nőknél

A női pszichopatáknak betegesen túlteng a nárcizmusuk. Önteltek és elbizakodottak, vélt vagy valós sikereiket és eredményeiket előszeretettel reklámozzák a közösségi médiában. Ők azok, akik kiposztolják minden edzés után az izzadt izmaikat, vagy a Született feleségek Bree-jeként beteges maximalizmussal készítik el a tökéletes vacsorát, hogy aztán felrakják a képeket róla az oldalukon. Beleharsogják az arcodba, hogy jobbak, mint te, de bőven akad olyan is, aki ennél sokkal sunyibb.

Vannak látens és titokzatos női pszichopaták, akik mosolyognak és szembe dicsérnek, de a hátad mögött kíméletlenül kritizálnak és soha nem állnak ki melletted.

Nárcisztikus és agresszív a barátnőd? Így ismerd fel a női pszichopatákat az életedben

Erőszakos viselkedés minden fronton

Noha az agresszió minden pszichopatára jellemző, a nők nem effektív erőszakosan viselkednek, hanem finom módszerekkel ártanak a másiknak. Pletykákat terjesztenek rólad a munkahelyeden, áskálódnak ellened a főnöködnél. Tudatosan manipulálnak, hogy elbizonytalanodj a döntéseidben és kétségek ébredjenek a saját tehetségedben, intelligenciádban és választásaidban. Ha pszichopata barátnőd van, valószínűleg sokszor él érzelmi zsarolással.

Az ilyen személyiségű barátnő mesterien bábozik az emberekkel és alakítja a társas kapcsolatok jellegét úgy, hogy neki csak haszna legyen belőle.

Vagyaim.hu

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató