Nagytakarítás az emberi kapcsolataidban — innen ismerheted fel a mérgező barátokat

Bodnár Alexa
Írta: ,

Egy igazán jó barát olyan, mint egy családtag, és akár egész életedben veled lehet. Azonban még a több, akár 10-20 éves barátságaid között is lehet olyan, amely valójában nem is igazi, hanem sokkal inkább egy mérgező kapcsolat. Ha eddig még nem tetted meg, épp itt az ideje felülvizsgálni a barátságaidat, hogy ne mérgezd magad tovább olyan emberek társaságával, akik csak ártanak neked. De hogyan ismerheted fel őket?

A mérgező barátságok egyik ismérve lehet, ha a barátod, barátnőd folyamatosan más barátairól mesél neked, és főként olyan dolgokat, hogy mennyivel többet tesznek ők érte, mint te.

De egyáltalán, minek is kell neked ilyenekről hallani, vagy versenyre kelni másokkal?

A barátság nem erről szól, nem méregetünk és hasonlítgatunk, igyekszünk annyi jót adni a másiknak, amennyit csak lehet, meghallgatjuk, figyelünk rá és nem élünk vissza a bizalmával.

Ha valaki ezt máshogy értelmezi, és méricskéli, melyik barátjától mit kap, sőt még a szemedre is hányja, azt a kapcsolatot érdemes átértékelni.

Találkoztok vagy felhívod, és a barátod vagy barátnőd már a beszélgetés elejétől kezdve csak arról tud beszélni, milyen problémái vannak.

Ezzel így önmagában még nincs is baj, hiszen a barátok arra is valók, hogy meghallgassák egymás gondjait, és segítsenek, amennyire csak tudnak.

De amikor kitárgyaltátok a gondjait, és te térnél rá arra, ami téged nyomaszt, akkor hirtelen már nincs több ideje, sok a dolga, legközelebb folytassátok inkább innen…

Ebből láthatod, ha nem egyenlő a viszonyotok, és te inkább lelki szemetesként vagy kezelve, mint igaz barátként.