Megmondanád a barátnődnek, ha rájönnél, hogy megcsalják?

Írta: ,

Az őszinteség fáj. Főleg, ha az derül ki, hogy az, akit szeretsz, visszaél a bizalmaddal. De mi a teendő akkor, ha nem rólad van szó, hanem megtudod, hogy a legjobb barátnőd pasija titokban félrelépett? Elárulnád a barátnődnek?

Betti (24), egyetemi hallgató

1/5 Betti (24), egyetemi hallgató

Előbb-utóbb biztosan elmondanám.

Először rágódnék egy darabig azon, hogy beleszóljak-e más kapcsolatába, de mivel a legjobb barátnőm, úgy sem bírnám ki, hogy magamban tartsam.

Ráadásul én is elvárnám ugyanezt!”

Kinga (45), jogász

2/5 Kinga (45), jogász

„A barátság alapja az őszinteség, pont úgy, mint a szerelemnél. Mit jelent ez?

Hogy nem hazudsz. Hogy nem hallgatsz el fontos dolgokat. Ha mondjuk valaki meglopná a barátodat, megmondanád neki? Ugye, meg?

Nos, akkor ha megcsalják, ha meglopják az érzéseit, a bizalmát, akkor miért ne tennéd? Az elhallgatás nem fair, még akkor sem, ha kellemesebb, mint beszámolni az igazságról. Azért mondom, hogy beszámolni, mert szerintem ennyivel tartozol a barátodnak. Képzeld el, mi lenne, ha megtudná, hogy tudtál a megcsalásról, de nem szóltál. Pont olyan érzés, pont olyan csalódás lenne számára, mintha te is megcsaltad volna. És ezt is tennéd – ha nem mondanád el neki az igazat. Akkor is, ha fáj. Ki ígérte meg neked, hogy az igazság nem fájhat?”

Bea (29), projektmenedzser

3/5 Bea (29), projektmenedzser

„Nyilván elmondanám, csak nem mindegy, hogyan.

Lehet, hogy először közölném a pasival, hogy mondja el ő maga, mert ha nem, akkor én fogom.

Nem szeretnék közvetlenül belefolyni, így pedig ő is elmondhatja a maga verzióját.

Ha magamban tartanám, biztosan rosszul érezném magam, hogy én tudom, a barátnőm pedig nem.”

Zsófi (28), személyi edző

4/5 Zsófi (28), személyi edző

„Erre a kérdésre mindenki azonnal rávágja, hogy biztosan elmondná, pedig nem ilyen egyszerű a dolog. Voltam már ilyen helyzetben, és szerintem sehogy sem sülhet jól el. Sokáig vívódtam, hogy mit tegyek, végül arra jutottam, hogy megkérem a férfit, legyen őszinte.

Nem tette, ezek után elmondtam a barátnőmnek a dolgot. De mint általában a rossz hír hozójára szokás, rám is nagyon megharagudott, és sokáig szóba sem állt velem.

A pasi persze tagadott, aztán valahogy visszaédesgette magát. Nem tartott sokáig a kapcsolatuk, hiszen a barátnőm sem volt buta, csak elvette az eszét a szerelem. Velem viszont azóta sem rendeződött igazán a kapcsolata – ennek ellenére ha még egyszer ilyen adódna, szerintem akkor sem tudnám magamban tartani a titkot...”

Andi (33), fogorvos

5/5 Andi (33), fogorvos

„Lehet, hogy egyedül leszek a véleményemmel, de a megcsalást egy kapcsolat belső problémájának tartom, ami nem tartozik másokra. Ezért ha megtudnám, hogy a barátnőmmel ilyesmi történik, azt hiszem, maximum a pasival beszélgetnék el, de biztosan nem zsarolnám meg azzal, hogy felfedem a titkát. 

Ha olyan emberről van szó, aki nem méltó a barátnőmhöz, az úgy is ki fog bukni (ha mást nem, segítek abban, hogy a barátnőm is észrevegye ezt), ha pedig csak egy egyszeri botlásról van szó, amit bármelyik értékes ember elkövethet, akkor nem törik szét körülöttük minden az én túlbuzgóságom miatt.”

Neked mi a véleményed a témáról?