Meglepő barátságok hírességek közt, amikről kevesen tudnak

Írta: ,

Sokszor hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a közismert embereknek gyakran érdekkapcsolatai vannak, pedig valójában sok olyan legjobb barátságról is tudunk, ahol mindkét fél nagyon híres volt. Mutatunk neked néhány ismert legjobb barátságot, amelyek között van egy-két meglepő is, amelyről esetleg még te sem tudtál eddig.

Gertrude Stein és Ernest Hemingway Kép forrása: jfklibrary.org

1/7 Gertrude Stein és Ernest Hemingway

Az elveszett nemzedékhez tartozott Gertrude S tein amerikai költönő és Ernest Hemingway író is.

A költőnő a kor legnagyobb művészeivel ápolt barátságot, és közülük Hemingway volt az egyik legjobb barátja.

Gertrude Stein Párizsba költözött, ahol lakásán tartottak megbeszéléseket a művészekkel a készülő alkotásaikról, és természetesen rengeteget szórakoztak is együtt.

Amellett, hogy baráti támaszt tudtak egymásnak nyújtani, Hemingway a készülő műveit általában a költőnővel véleményeztette, hogy tanácsokkal tudja ellátni a további munkákhoz.

John Lennon és Paul McCartney

2/7 John Lennon és Paul McCartney

A Beatles két híres zeneszerzője Liverpoolban barátkozott össze még kamasz korukban: mindketten elvesztették édesanyjukat ekkor, és a másikban találtak támaszt maguknak.

Nem csak barátok, hanem alkotótársak is lettek, akik folyamatosan inspirálták egymást, és így tették a Beatlest a világ talán legismertebb zenekarává.

Bár történetük vett egy csúnya fordulatot, és egy ideig viszálykodtak egymással – olyannyira, hogy még pereskedés is lett az ügyből –, a John halála előtti időkben kibékültek egymással.

Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes

3/7 Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes

A magyar történelemben is születtek szoros barátságok, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes közötti barátság.

A két író még az egyetemen találkozott egymással, ahol közös órát hallgattak. Kezdetben az hozta őket össze, hogy irodalmi stílusuk hasonló volt.

Barátságuk azért lett ismert, mert rengetegszer tréfálták meg egymást, a legjobb beugratásokkal: viccelték meg egymást telefonon, elváltoztatott hangon, de a leghíresebb történetek a felbérelt gyerekseregekről szólnak, akik autógrammot kértek az íróktól.

Kosztolányinál azért álltak sorba többször, mert „50 Kosztolányiért kapnak egy Karinthyt”, míg a visszavágásnál a csalódott gyerekek úgy köszöntek el Karinthytól, hogy „Ja, maga nem is Kosztolányi?”. Ezek a tréfák soha nem okoztak sértődéseket, csak még inkább elmélyítették a barátságot.

Marilyn Monroe és Sammy Davis Jr.

4/7 Marilyn Monroe és Sammy Davis Jr.

A világ egyik legismertebb színésznője és a híres előadóművész egyazon baráti társaság tagjai voltak az 1960-as évek legnagyobb hollywodd-i hírességeivel.

A banda tagjai voltak rajtuk kívül többek között Frank Sinatra, Judy Garland, Angie Dickinson, Humphry Bogart és Dean Martin is.

A társaságból a művésznő egyik legszorosabb barátja Sammy Davis Jr. volt, akivel rengeteget szórakoztak közösen, és számtalan fotósorozat is megörökítette barátságukat.

Frida Kahlo és Chavela Vargas Kép forrása: sinetiquetas.org

5/7 Frida Kahlo és Chavela Vargas

A híres mexikói festőnő és a szintén mexikói énekesnő nagyon jó barátai voltak egymásnak, sőt egy ideig a kapcsolatuk ennél is mélyebb volt, hiszen egymás szeretői is voltak egy ideig, amiről az énekesnő pár évvel a halála előtt vallott.

Mindketten a korszak igazi polgárpukkasztói voltak, akik nagyon szerették feszegetni a határokat: így nem is olyan furcsa, hogy a két világhíres dél-amerikai nő nagyon jó barátok lettek.

Salvador Dalí és Man Ray

6/7 Salvador Dalí és Man Ray

A szürrealista művészek között gyakoriak voltak a viszályok, főként ami a képzőművészeket illeti, éppen ezért különösen példás a korszak két zsenijének, Salvador Dalínak és Man Ray-nek a barátsága.

Az avantgárd fotós a nagy festőművészt is többször fényképezte, és közös fotóprojektjük is volt.

Barátságuk megjelenik az Éjfélkor Párizsban című filmben, amelyben válogatásunkból Gertrude Stein és Hemingway kapcsolata is szerepel.

Mark Twain és Nikola Tesla

7/7 Mark Twain és Nikola Tesla

Ha van furcsa baráti páros, akkor az bizony a Nikola Tesla fizikus és Mark Twain író közötti.

Mielőtt megismerkedtek volna, Tesla már olvasott Mark Twain művei közül, akivel azonban mégsem az irodalom, hanem az író technológiai érdeklődése hozta össze.

Mark Twain később befektetője is lett az elektromos motorgyártásra irányuló kísérleteknek, és gyakran fordult meg Tesla műhelyében, hogy segédkezzen.