A leggyakrabban alkalmazott emberi játszmák – Biztos, hogy te is élsz velük

Marity Mira
Írta: ,
A leggyakrabban alkalmazott emberi játszmák – Biztos, hogy te is élsz velük

Kép forrása: unsplash

Szeretnénk azt hinni magunkról, hogy tisztességesen játszunk az életben. Nem manipulálunk, maradéktalanul őszinték vagyunk, nem élünk befolyásolással, nem taktikázunk, és mindig aszerint cselekszünk, amit a szívünk diktál. Szeretnénk hinni...

Hogy ez mennyire nem így van, azt bebizonyította egy Eric Berne nevű zseniális pszichológus, aki 1964-ben írta meg az Emberi játszmák című, számtalanszor idézett tanulmánykötetét. Berne az emberi pszichológiai játékok lenyűgöző és bizarr világát mutatja be, ahol a játékosok öntudatlanul vagy tudatosan manipulálják egymást, a másikat elidegenítve és saját magukat pusztítva.

A pszichiáter rámutat ezeknek a mindennapi kapcsolati játszmáknak a dinamikájára, segít abban, hogyan lehet elkerülni őket, és miként lehet kialakítani két ember között a valódi, őszinte, tartós intimitást.

Berne azt mondja, hogy háromféle ego állapotban létezünk és kommunikálunk. Ez a Szülői, a Gyermeki és a Felnőtt megnyilvánulás. Mindenkinek ez a három kommunikátora van legbelül, ami megmagyarázza a bennünk kialakuló káoszt, amikor állást kell foglalnunk vagy véleményt kell alkotnunk.

Amikor a szívünkre hallgatunk és érzelmi döntést hozunk, gyerekek vagyunk. Amikor támogatjuk a másikat vagy hatalmat gyakorolunk felette, akkor szülőként viselkedünk. Amikor pedig racionálisan reagálunk és tárgyilagosan, a problémákra összpontosítva járunk el, akkor felnőttek vagyunk. Értelemszerűen az utóbbi az optimális és célravezető megoldás.

A leggyakrabban alkalmazott emberi játszmák – Biztos, hogy te is élsz némelyikkelKép forrása: vadimphoto1/Depositphotos

Az egyik legfőbb játszma a harag

A pszichiáter-író nagyon sok példát felsorol annak igazolására, hogy a legtöbb játszmát indulatból, méregből és kontrollálatlan érzelmekből játsszuk. A harag az egyik ilyen motiváció, ami úgy viselkedik egy kapcsolatban, mint egy ütő. Aki üt, egy ideig igazságosnak érzi a szituációra adott válaszreakcióját, de valójában nem old meg semmit. Ehelyett el kell dönteni, hogy mi az, amiért dühösek vagyunk, miért csinálja a másik és jogos-e a haragunk. Érzelmi előnyre lefordítva ez azt jelenti, hogy nem hagyjuk eluralkodni magunkon a haragot. Ez egy valóban vonzó kihívás és pozitív játék, ami javíthat a kritikus helyzeteken.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?