Szerinted te kedves és jó vagy? – Ezekből a jelekből biztosan megállapítható

Marity Mira
Írta: ,
Szerinted te kedves és jó vagy? – Ezekből a jelekből biztosan megállapítható

Kép forrása: kegfire/depositphotos.com

Sigmund Freud több mint száz éve megkérdőjelezte az eredendő emberi jóságot, tétele szerint ugyanis az emberek természetüknél fogva önzőek, és elsősorban a saját egyéni túlélésükre összpontosítanak. Szerinte tehát valójában mindig rosszul viselkedünk – de valóban ilyen fekete-fehér lenne ez?

A jóság az kedvesség?

A kedves személyiséget gyakran azonosítják a jó ember fogalmával, pedig a két tulajdonság korántsem fedi le egymást. Mary Beth Somich észak-karolinai pszichoterapeuta pedig arra is rávilágít, hogy a mai közösségimédia-központú kultúra arra ösztönzi az embereket, hogy jónak mutassák magukat a külvilág felé, és pozitív visszacsatolást kapjanak másoktól a jóságukra vonatkozóan. Ez azonban nagyban eltér a tényleges kedvességtől és önzetlen belső jóságtól. Bár önmagának az ember lelkiismerete és belső meggyőződése árulja el, hogy jóságos vagy kedves jellem-e valójában, de vannak olyan külső mutatók, amelyek elbillenthetik a mérleg nyelvét ebbe az irányba.

Íme pár tulajdonság, ami azt jelzi, hogy jó úton haladsz afelé, hogy jobb ember legyél.

Türelem, dicséret és az ítélkezés hiánya

A viselkedésterapeuták szerint a türelem és az odafigyelés a „jóság” egyik legfőbb fokmérője. Értékes tulajdonság, amely azt jelzi, hogy a bajba kerültek vagy rászorulók gond nélkül fordulhatnak hozzád a problémájukkal, mert biztosan tudják, hogy nem éri ítélet őket a tévedésükért vagy tökéletlenségükért. 

Az őszinte dicséret is jóságra utal – ha felismered a fontosságát annak, hogy elismerj másokat, akkor valószínűleg nagylelkű és széplelkű jellem is vagy egyben.

Ha úgy éled az életedet, hogy megpróbálsz nem beleesni az ítélkezés csapdájába, akkor bizonyára empatikus és toleráns ember vagy, ami egyértelműen a jót jelzi benned.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba