5 hétköznapi dolog, amivel elveszíted az emberek bizalmát

Kovács Andrea
Írta: ,

A bizalom ősi emberi igény. Nem csak arra vágyunk, hogy mi megbízhassunk valakiben, de arra is, hogy bennünket magunkat megbízható embernek lássanak. Az alábbi körülmények azonban könnyen megsemmisíthetik a rólad kialakított, megbízható ember képét.

2016-ban publikáltak egy tanulmányt a Proceedings of the 18th ACM International Conference on Multimodal Interaction-ben, amely szerint bizonyos mimikák nem feltétlenül ugyanazt a hatást váltják ki, amit eredetileg szerettünk volna.

Bár a mosoly alapvetően a másik bizalmának vagy jóindulatának megnyerésére szolgál, a vizsgálat szerint ha valaki szorosan összezárt ajkakkal mosolyog, akkor a másik fél sokkal kisebb eséllyel fog bízni benne, még ha valójában erre nem is feltétlenül lenne indoka.

Ha nem fogalmazod meg egyértelműen, hogy mit vársz másoktól, azzal nem csak garantálod, hogy elégedetten szálltok ki ebből a kapcsolatból – legyen az üzleti vagy magánjellegű – de a feléd irányuló bizalmat is csökkented.

Egy olyan viszonyban ugyanis, ahol a másik tudja, minek kell megfelelnie és cserébe mire számíthat tőled, sokkal nagyobb biztonságban fogja érezni magát, ellenben, ha az elvárásaid ködösek, akkor a másik joggal fogja úgy érezni, hogy amikor valami balul üt ki, sokkal könnyebben húzod majd rá a vizes lepedőt.