Elmondd vagy hallgass örökre? Megcsalás a baráti körödben

Írta: ,

Tedd fel magadnak a kérdést: ha a barátnőd rájönne, hogy a pasid megcsal téged, elvárnád tőle, hogy elmondja neked? Ugye rávágtad, hogy naná? Most fordítsuk meg a helyzetet: te vagy az, aki rájön, hogy a barátnőjét megcsalja a pasija. Így is olyan egyértelmű, hogy gondolkodás nélkül elmondod neki? Ha jobban belegondolsz, már nem annyira... Számos tényező árnyalja a kérdést, ezért érdemes higgadtan átgondolni, hogyan is tálald a dolgot.

Miért nehéz dönteni? Kép forrása: deviantart.com

1/4 Miért nehéz dönteni?

Ha a legjobb barátnődről van szó, valószínűleg eszedbe sem jut elhallgatni előle a dolgot. Ebben az esetben garantáltan nem kell attól tartanod, hogy hátsó szándékot lát majd az egészben, és esetleg azt hiszi, szét akarod választani őket.

Persze még ilyenkor is előfordulhat, hogy el kell gondolkodnod a tálalást illetően, mert ha tiszta vizet öntesz a pohárba, akkor azzal elindítasz egy lavinát, és egész biztosan felzaklatod a barátnőd legmélyebb érzelmeit.

De tarthatsz attól is, hogy esetleg van magyarázat a történtekre, és te értettél félre valamit…

Győződj meg az igazságról Kép forrása: tumblr, she-floats

2/4 Győződj meg az igazságról

Nagyon fontos, hogy mielőtt bárkinek bármit is mondanál, 100%-osan győződj meg arról, hogy igazad van! Ha a legjobb szándék vezérel, de tévesek az infóid, te leszel az, aki rosszul jön ki a dologból.

Azok, akik érzelmileg sérülnek egy ilyen szituációban, mindenhol kibúvókat és kapaszkodókat fognak keresni (akkor is, ha nincsenek).

Tehát ha valamilyen értesülésed akár csak egy kis részletében is eltér a valóságtól, az már okot ad a kételkedésre, az igazad megkérdőjelezésére.

3/4 Akkor ne mondj semmit?

Sajnos ez sem feltétlenül jó megoldás, mert ha csak várakozol és hallgatsz mindenről, óhatatlanul is megváltozik a viselkedésed. A barátnőd nem fogja tudni, mi a gond, csak azt érzi majd, hogy távolságot tartasz tőle, és ez különösen rosszul érintheti, ha a párkapcsolata sincs épp a legfényesebb szakaszában.

Viszont ha nem foglalkozol a történtekkel, gyakorlatilag menthetetlen helyzetbe hozhatod magadat, mert amikor kiderül a dolog, az is egyértelművé válhat, hogy te tisztában voltál mindennel.

Ezt a legtöbben árulásnak élik meg, és emiatt sokkal nehezebben küzdenek meg a megcsalással, mint egyébként.

Mikor avatkozz közbe? Kép forrása: desmotivaciones.es

4/4 Mikor avatkozz közbe?

Először is mérlegeld a barátságotokat! Ha ő tényleg a legjobbak egyike, akkor ne kertelj: úgyis tudni fogja, hogy a legjobbat akarod neki, és véletlenül se hazudnál.

Amennyiben nem a legjobb barátnőd, de meglehetősen közel álltok egymáshoz, érdemes a fent leírtakat átrágnod, és annak fényében döntened. Ha úgy tűnik, a barátjának – mindezek ellenére is – fontos a kapcsolata, először talán vele érdemes beszélned.

Mondd el, hogy nem akarsz közbeavatkozni, de ha nem tálalja ő a történteket, akkor kénytelen leszel te elmondani a barátnőnek. Persze ez csak akkor működhet, ha nem mániákus félrelépővel van dolgod, aki mindig mindent kimagyaráz…