5 eset, amikor jobb, ha csendben maradsz – Konfliktuskezelési tippek

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 eset, amikor jobb, ha csendben maradsz – Konfliktuskezelési tippek

Léteznek olyan helyzetek, amikor csöndben maradni a legnehezebb. Ha azonban tényleg pattanásig feszültek az idegeitek, az impulzív viselkedésre akár a kapcsolatotok is rámehet. Csokorba szedtünk néhány olyan szitut, amikor jobb, ha hagysz egy kis időt a válasz előtt.

Amennyiben „a legjobb védekezés a támadás” alapon, a saját álláspontodat vakon ismételgetve, esetleg kifejezetten zsémbesen reagálnál valamire, inkább számolj el magadban tízig, hogy tényleg ezt akarod-e!

Ez a viselkedés általában negatív kritika hatására szokott előjönni, noha sokkal szerencsésebb volna figyelmesen meghallgatni. A te dolgod, mennyire értesz egyet a bírálattal – fogadd nyitottan, hiszen talán a fejlődésedet szolgálja.

Ha képtelen vagy leküzdeni az azonnali megnyilvánulásra való kísértést, és úgy érzed, muszáj megvédened magad, kihagyhatsz egy esélyt arra, hogy még jobban megismerd saját magadat.

Plusz, amikor a másik fél szembesül vele, milyen indulatos vagy, biztosan nem az jut eszébe, hogy méltassa az érett gondolkodásodat…

Olyan helyzetbe kerültél, hogy a kommunikációs partnered gyakorlatilag „se lát, se hall”, csak hajtogatja a magáét?

Érthető, ha egy idő után betelik nálad a pohár, és már nem bírod az effajta kiképzést, ugyanakkor egy esetleges hirtelen reakciónak úgyis te iszod meg a levét.

Az illetőnek valószínűleg tökmindegy, milyen információk érkeznek hozzá a külvilágból – akkor meg miért is strapálnád magad azzal, hogy magyarázol?

Még súlyosabb következményekkel számolhatsz, ha félbeszakítod, lekicsinyled a problémáit, vagy pedig a sajátjaiddal párhuzamba állítva megpróbálod meggyőzni: tulajdonképpen kifejezetten szerencsés.

Fogadd el, hogy most esze ágában sincs rád figyelni, ennek megfelelően akár passzív hallgatással is beérheted – elvégre neki úgysem számít.