5 eset, amikor jobb, ha csendben maradsz – Konfliktuskezelési tanácsok

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 eset, amikor jobb, ha csendben maradsz – Konfliktuskezelési tanácsok

Léteznek olyan helyzetek, amikor csöndben maradni a legnehezebb. Ha azonban tényleg pattanásig feszültek az idegeitek, az impulzív viselkedésre akár a kapcsolatotok is rámehet. Csokorba szedtünk néhány olyan szitut, amikor jobb, ha hagysz egy kis időt a válasz előtt.

Közelítsük meg más szemszögből a dolgot! Amikor egy kisgyermek toporzékolva szeretné magára felhívni a figyelmet, illetve elérni a célját, a határozott türelmesség a legszerencsésebb szülői magatartás.

Amennyiben az anyuka vagy az apuka „megtörik”, és inkább beadja a derekát a sírva ordító csemete akaratának, a kicsi tudni és érezni fogja, hogy hatalma van, amit ezzel a módszerrel bármikor gyakorolhat.

Ebben az esetben a szülők reakciója nem kívánt viselkedésmintát erősít – tehát a helyzetben résztvevők egyike sem tanul belőle, senki sem fejlődik.

Bizonyára akad olyan felnőtt ismerősöd, akinek megvan a maga „toporzékolása” – miért is adnád a kezébe a tizennyolcadik plüssmackót, ha csak azt éred el vele, hogy ugyanott tart majd?

Te voltál már olyan szituációban, amikor inkább a hallgatást választottad?

„Miért, létezik olyan megbántás, ami nem felesleges?” – merülhet fel a kérdés benned. Nos, erre akármennyire is furcsa, a válasz „igen”.

Előfordulhat ugyanis, hogy éles szavakkal ébreszted rá a másikat valamire, aminek köszönhetően javul a viszonyotok.

Amennyiben viszont tényleg csak azért szeretnéd közölni a lesújtó véleményed, hogy ne maradjon benned, és igazából nem is érdekel, mit érsz el nála ezzel, inkább tartsd magadban a csípős megjegyzésed!


Segítünk! Így kritizáld azokat, akik nem fogadják jól


A kritika sokakból eltúlzott érzelmi reakciót vált ki, ami pont nem hiányzik egyikőtöknek sem. Mélyebb konfliktushelyzetben egyébként sem a kettőtök közötti különbségeket érdemes hajtogatni, hiszen az nem visz előre.