Barátok, akik nem véletlenül csöppentek az életedbe - ezt tanulhatod tőlük

Írta: ,

Mindannyiunk életútját kísérik közeli ismerősök, barátok és legjobb barátok. Mindenkitől tanulunk valamit, legyen szó jó, vagy éppen rossz dolgokról, ezek egyaránt hozzájárulnak személyes fejlődésünkhöz. Te hány barátodra ismersz rá az alábbi típusok közül?

1/4 Az ébresztő barát

Ez a barát akkor lép be az életedbe, illetve akkor aktivizálja magát igazán, amikor változtatásra van szükséged.

Nem biztos, hogy elsőre pozitív lesz a kapcsolatotok sőt, az is lehet, hogy pontosan azért romlik meg egy időre, mert az ő szerepe az ébresztés.

Márpedig természetes, hogy nehéz a hiányosságaiddal szembenézned, vagy rádöbbenned arra, hogy nagyon rossz úton haladsz és változtatnod kell.

Az ébresztő barátok tehát a szó szoros értelmében nem mindig barátok: általában csak utólag döbbenünk rá, mennyire sokat tettek az életünkhöz, és ekkor gyakran újból felvesszük velük a kapcsolatot.

A tanító barát Kép forrása: nd3000/Depositphotos

2/4 A tanító barát

Ez a barát rendkívül inspiráló számodra, olyasvalaki, akire őszinte csodálattal felnézel. Lehet, hogy néha motoszkál benned egy kis féltékenység is irányába, de aztán elhessegeted, mert annyira kedves és törődő, hogy képtelen vagy irigyelni tőle az élet jó dolgait.

Ráadásul nagyon szívesen segít neked mindenben, rendszeresen ad tanácsokat, és bár sokszor azt érzed, a nyomába sem léphetsz, valójában rengeteget fejlődsz mellette. Már csak azzal is, hogy elgondolkozol bizonyos témákon, és kérdezel róluk – de szerencsére mellette könnyen tettekké alakíthatod ezeket a gondolatokat.

Ő arra figyelmeztet téged, hogy minden ember a saját sorának a kovácsa, és neked is tenned kell azért, hogy elérd a céljaidat.

A hátráltató barát Kép forrása: Lindrik/Depositphotos

3/4 A hátráltató barát

Nem csak olyan barátok léteznek, akik segítik a személyes fejlődésedet – legalábbis aktuálisan. Olyanok is akadnak, akik kifejezetten sokszor hátráltatnak, akadályoznak, de hosszútávon még ebből is hasznot húzhatsz.

Az ilyen barátok nagyon negatívak, pesszimisták, minden változtatástól, fejlődési lehetőségtől tartanak, túlságosan is a biztonságra mennek. Semmit nem fogadnak el, ami irányadó lehet, mert egyszerűen még nem tartanak azon a lelki, szellemi szinten, hogy képesek legyenek továbblépni.

Ők azonban pontosan hátráltató természetükkel segítenek téged: megmutatják, mi vár rád akkor, ha te sem változtatsz, és továbbra is szoros kapcsolatot ápolsz velük.

4/4 A mérgező barát

Akárcsak a hátráltató barát, úgy a mérgező is negatív hatást gyakorol az életedre, de ő mégis rosszabb egy szinttel.

Míg a hátráltató leginkább csak szóban akadályozza az előrejutásodat, addig a mérgező barát a háttérben tettlegességre is képes. Mindezt úgy teszi, hogy azt érezteti, őt kell sajnálnia mindenkinek. Ilyen „barátra” akkor bukkanhatsz, ha nagyon jószívű vagy, és mindenkiről a legjobbat, a legpozitívabbat feltételezed. Ez alapvetően helyes hozzáállás, de az ilyen ismerősök valójában arra figyelmeztetnek, hogy fel kell ismerned, ha valaki nem felel meg a te elvárásaidnak, szellemi színvonaladnak.

Egyúttal arra is felhívja a figyelmedet, hogy emelt fővel kell távoznod, és semmiképpen sem szabad belemenned az ócska játszmákba, felül kell emelkedned az általa képviselt kicsinyességen.