Már heti két barátnős találkozó is nagyon jó hatással van az egészségünkre

Irimiás Alíz
Írta: ,

Nem panaszkodom, de így 40 fölött már akadnak apró gondok az egészségemmel: magas koleszterinszint, némi túlsúly, gyengülő látás stb. Szerencsére nem súlyos a helyzet, de a következő felfedezésre mintha kifejezetten miattam jutottak volna a kutatók: az Oxfordi Egyetem professzorai azt állítják, hogy a heti két barátnős kiruccanás kimondottan javítja az egészségünket.

Fizikai tünetek igazolják a barátságok fontosságát

Dr. Robin Dunbar professzor azt mondja, hogy nemcsak a nőknek, a férfiaknak is hasznos – fizikai és lelki értelemben is – a heti két baráti találkozó. Azok az emberek, akik kiterjedt, jól működő szociális hálóval rendelkeznek, kevesebb betegségtől szenvednek, és nemcsak ők, de a gyermekeik is kisebb valószínűséggel halnak meg idejekorán. Ezek az érvek már önmagukban kellő támogatást nyújtanak ahhoz, hogy hetente kétszer ne a TV előtt punnyadva töltsük az estéket, hanem a közeli barátainkkal és a családtagjainkkal legyünk. Ha azonban ennyi nem volna elég, lássunk még néhány hathatós indokot: azok, akik kellő időt szakítanak a barátaikra, sokkal könnyebben felépülnek a betegségeikből, és nagylelkűbbek is lesznek.

Az embernek szüksége van kötődésre, barátságra. A barátok azok, akik nélkül az agyunk képtelen a túlélésre – állítja Stephanie Cacioppo, a Chicagoi Egyetem agykutatója.

Olyan emberekkel barátkozunk, akik hasonló értékrenddel bírnak, és empatikusak irántunk. Ha ideges vagy, a barátnőddel való találkozás megnyugtathat, ez pedig az oxitocin termelődésének köszönhető. A gyermek születésekor termelődő hormon nyugtató hatással bír, és segíti a kötődés kialakulását. 

A barátság felbecsülhetetlen érték

Tudni azt, hogy a barátainkra a nehéz időkben is számíthatunk – még ha távol is vannak tőlünk fizikailag –, csökkenti a stressz-szintet, erősíti az immunrendszert, és pozitívan hat a fizikai és a szellemi teljesítményünkre.

Alexandra Solomon klinikai pszichológus szerint különösen fontos, hogy a barátaink előtt nem kell álarcot hordanunk, hanem önmagunk lehetünk minden helyzetben.

Egy jó barát nem azért hallgat meg, hogy azonnal válaszoljon, hanem tényleg meg akarja érteni az érzéseinket, és azt keresi, nekünk mire van szükségünk, ahelyett, hogy a saját feltevései igazolását keresné.

A mély barátságok felbecsülhetetlen értékkel bírnak a jóllétünket tekintve. Barátok nélkül elszigeteltnek érezhetjük magunkat, és az ebből fakadó magányosság érzése annyira átható lehet, hogy megbetegít.