Nem csak a szerelmed kontrollálhat – kezeld a barátnődet, ha úgy érzed, visszatart

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Nem csak a szerelmed kontrollálhat – kezeld a barátnődet, ha úgy érzed, visszatart

Kép forrása: pexels.com

Húszas éveim közepén történt egy nagy váltás az életemben, mert ekkor elbúcsúztam jó néhány barátomtól, barátnőmtől. Úgyis mondhatom, megragadtam egy félreértést annak érdekében, hogy megszakítsam a közelebbi kapcsolatot azokkal, akik nem szolgálták a fejlődésemet. Ez akkor és ott nem volt éppen könnyű, több sérelmet is le kellett nyelnem, de utólag visszanézve nem is hozhattam volna jobb döntést. Nem feltétlenül tudatosan, de ezek a barátok visszatartottak azokban az előrelépési lehetőségekben, amiket a későbbiek során már gond nélkül megtettem. De hogyan kezelheted a barátnődet, ha úgy érzed, visszatart? Egyáltalán érdemes a folytatáson gondolkoznod vele kapcsolatosan?

Nézd kívülről a helyzetet!

Az egyik volt barátnőmről most már tudom, hogy igazi kontrollmániás volt, és lehet, hogy a mai napig is az maradt. Ezzel alaposan megnehezítette a teljes baráti társaság életét, bár ezt akkoriban egyikünk sem igazán vette észre – csak az tűnt fel nekünk, hogy időnként furcsa reakciói vannak. Például többször előfordult, hogy felrúgta azokat a terveket, amikre mindannyian rábólintottunk, és inkább hazudott nekünk, csak hogy ne kelljen elismernie, amikor vele történt valamilyen rossz dolog. Nem akart szembenézni a saját problémáival, a konfrontálódást pedig minden szinten kerülte. Neki nagyon fontos volt az, hogy mindent és mindenkit irányítson maga körül, személyes tragédiaként élhette meg, amikor ez nem sikerült neki. Sokszor a háttérben mozgatta a szálakat, amiből – el kell ismernem – gyakran ő jött ki „nyertesen”.

Felnőtt fejjel visszatekintve már látom, hogy mindezzel csak a saját önbizalomhiányát próbálta leplezni, a barátai felett gyakorolt kontrollból táplálkozott az egója.

Valószínűleg a kevésbé jól működő kapcsolata is beleszólt abba, hogy így alakult a személyisége, hiszen az ilyen emberek számára a hatalom gyakorlása alapvető – ha a magánéletükben nem tudnak irányítani, akkor megpróbálnak ott, ahol tudnak: munkahelyen, vagy éppen baráti társaságban, anyaszerepben.

Hogyan ismerheted fel?

Nagyon nehéz elvonatkoztatni az érzelmektől és a személyes véleménytől egy-egy barát esetében, de időnként meg kell próbálnod kívülről szemlélni a kapcsolatotokat. Csak ideig-óráig fájó búcsút venni attól a baráttól, aki megpróbál kontrollt gyakorolni feletted, és nyíltan, vagy kevésbé nyíltan befolyásolni akarja a véleményedet.

Az ilyen embert könnyen felismerheted: folyton kisebb-nagyobb hazugságokon, „háttérmunkán” kapod, és egyáltalán nem érzed rajta, hogy őszintén örülne a sikerednek. Ellenben azt azonnal észreveheted, hogy nagyon megsértődik, ha nem az ő iránymutatását, praktikáit követed.

Gyakori, hogy ez az illető semmibe veszi a véleményedet, vagy felülírja a megbeszélteket anélkül, hogy erről téged tájékoztatna, esetleg megmagyarázná, miért viselkedett így.

Intő jel az is, hogy azonnal mártírkodni kezd és megbánást tanúsít, amikor valamilyen hasonló esetben lebukik, de aztán a következő alkalommal ugyanúgy átveszi a kontrollt feletted, vagy akár a komplett társaság felett.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!