A tudomány szerint a barátaid hatással vannak a súlyodra, ráadásul nem is akárhogy!

Szirák Viki
Írta: ,

Azt gondolnád, a súlyod kizárólag tőled függ, és attól, milyen életmódot folytatsz. De valójában nem csak ez játszhat szerepet abban, hány kilót mutat a mérleg! Egy kutatás szerint ugyanis a barátaid erőteljesebb hatással vannak a súlyodra és annak változására, mint azt eddig gondoltad volna, ráadásul nem is akármilyen értelemben.

Két kutató, Nicholas Christakis és James Fowler álltak elő egy különös elmélettel: úgy vélték, a túlsúly és a kilók alakulása nagyban függ a társadalomtól is, és attól, hogy az emberek miként vélekednek erről. Felmérésük során 12 ezer felnőttet és azok baráti körét vizsgálták meg alaposan, tekintettel arra, mennyire állnak közel egymáshoz ezek a személyek a hétköznapok során. Az eredmények pedig nagyon érdekes dolgot mutattak!

Például, ha egy felnőtt nő közeli barátnője elkezdett felszedni plusz kilókat, ő maga 57%-kal nagyobb eséllyel kezdett ugyancsak hízni.

A tudomány szerint a barátaid hatással vannak a súlyodra, ráadásul nem is akárhogy!Kép forrása: antgor90/depositphotos.com

Az arányok alacsonyabbak voltak, ha például egy lánytestvér súlya lett nagyobb, de még így is azt mutatták a statisztikák, hogy 40%-os eséllyel szed fel magára a testvér is plusz kilót, a párkapcsolatnál pedig ugyanez a szám 37% volt. Vagyis, amikor a környezetedben egy számodra fontos ember nem figyel oda a súlyára, ez a hozzáállás akár rád is átragadhat.

Sőt, a kutatásból az is kiderült, hogy a földrajzi elhelyezkedés mit sem számít ebben. Ha ugyanis van egy nagyon jó barátnőd, aki például Németországban él, de minden nap beszéltek telefonon, vagy videócseten keresztül sokat látjátok egymást, az is hatással lehet rád és az alakodra. Amennyiben ő elkezd kevesebbet mozogni és nem figyel oda az étkezésre, a súlya pedig ennek hatására megnövekszik, úgy nagyobb eséllyel fordul elő nálad is ez.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba