Amiről csak keveset hallunk: így viszonyul a barátságaihoz az, aki szorongással küzd

Írta: ,

Ha szorongással küzdesz, az az életed minden területére kihatással van. Sokszor a munkahelyeden is elfog az aggodalom, a párkapcsolataidban állandó visszajelzésre van szükséged, és bizony még a barátaiddal sem lesz olyan a viszonyod, mint azoknak, akik nem tapasztalják meg ezt a gondot. Az alábbi 6 dolgot például te biztosan gyakran átéled.

1/6 Gyakran lemondod a programokat

Akik szorongással küzdenek, általában nem szeretnek kimozdulni otthonról, és a társasági események sokszor ijesztően hatnak számukra.

Épp ezért fordul elő veled is gyakran, hogy bár nagyon imádsz a barátnőddel lógni, és lelkes vagy, amikor kitaláltok egy közös programot, az utolsó pillanatban mégis kitáncolsz belőle.

Sokszor ugyanis nehezen veszed rá magad arra, hogy kimozdulj a komfortzónádból.

Emiatt viszont a kezdeti megkönnyebbülés érzését hamar átveszi az aggodalom, ugyanis attól félsz, hogy a túl sok lemondott program miatt többé már biztosan nem is fog elhívni sehova.

 

2/6 Úgy érzed, nincsenek is igaz barátaid

Noha vannak az életedben olyan barátok, akik érdeklődnek felőled, próbálnak megnyugtatni, ha ideges vagy, és keresik a társaságod, nem tehetsz róla, de gyakran támad olyan érzésed, hogy valójában senkire sem számíthatsz.

Amikor a szorongás eluralkodik rajtad, a paranoia előtör, és úgy gondolod, egyszerűen nem bízhatsz meg az emberekben, és valószínűleg csak megjátsszák magukat, amikor jól szórakoznak a társaságodban.

3/6 Nehezen kezdeményezel beszélgetéseket

Hacsak nem a legjobb barátnődről van szó, aki mellett önmagad tudsz lenni, nehezedre esik kezdeményezni a beszélgetést.

Amikor egy távoli ismerőssel vagy kénytelen diskurálni, szinte semmi sem jut eszedbe, amit mondhatnál, ettől pedig nagyon cikinek is tartod magad.

Az állandó szorongás megnehezíti a helyzeted, és attól félsz, ha esetleg butaságot mondasz, örökre leírod magad a másik előtt.

Ez az oka annak, hogy csak nagyon nehezen tudsz új barátságokat kötni.

4/6 Túlgondolod az üzeneteket

Ahogy az ismerkedés terén, úgy a baráti kapcsolataidban is hajlamos vagy túlgondolni minden apróságot, és folyton a sorok között akarsz olvasni.

Ha például írsz egy hosszú üzenetet a legjobb barátnődnek, ő pedig röviden válaszol, vagy szimplán csak elolvassa, és nem küld rá reakciót, te biztos vagy abban, hogy valamiért haragszik rád.

Egészen addig feszült is maradsz, míg ki nem derül, hogy nem volt ideje, vagy szimplán csak nem tudott épp figyelni.

Ez az önmarcangolás viszont lelkileg nagyon megvisel téged.

5/6 Csendesebb vagy a társaságban

Mindig is irigykedve néztél azokra a társaságokra, ahol mindenki egyaránt kiveszi a részét a beszélgetésből.

Ugyanis nem tehetsz róla, de egyszerűen amikor többen vesznek körül téged, valamiért inkább a háttérbe vonulsz, és csendes megfigyelőjévé válsz az eseményeknek.

Ilyenkor nem akarsz idegesítőnek tűnni, sem pedig olyat mondani, amitől kínos lehet a szitu, ezért van, hogy szinte alig szólalsz meg a társaságban.

Ez viszont utólag nagyon bántja a lelked, és úgy érzed, mindenki bénának tart téged.

6/6 Az igaz barátságaid nagyon erősek

Noha nehezen kötsz új barátságokat, cserébe a már meglévőkkel a kapcsolatotok elképesztően erős.

Mindez azért, mert vagy olyannyira lelkiismeretes és hűséges, hogy ha úgy érzed, valamivel megbántottad a másikat, mindent elkövetsz az engesztelésért.

Néha még akkor is, ha nem csináltál semmi rosszat.

Akivel pedig sikerül erős barátságot kialakítanod, biztosra veheti, hogy egész életében számíthat rád!