5 lecke a barátságról, amit a játszótéren tanulhattál meg

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 lecke a barátságról, amit a játszótéren tanulhattál meg

A barátság az egyik legtermészetesebb, egyszersmind legrejtélyesebb emberi kapcsolat. Mindannyian megtapasztaljuk, mégis újra és újra meg kell tanulnunk róla dolgokat. Arra buzdítunk, hogy ha bölcs tanácsokra vágysz, ne csak a pszichológusokra hallgass! A gyerekek a következő nézeteket vallják – érdemes elgondolkodnod rajtuk.

Használj ki minden alkalmat a barátkozásra!

A játszótér másból sem áll, mint új barátok után kajtató csemetékből. Talán te is emlékszel, hogy sehol sem lehetett olyan jól ismerkedni annak idején, mint a csúszdára váró sorban.

Rögtön fel tudtad mérni, hogy pillanatnyilag a többiek is ugyanazért lelkesednek, amiért te, ráadásul valószínűleg Barbie-val, vagy legalább Legóval is büszkélkedhetnek, tehát érdemes annyira jóban lenni velük, hogy meghívjanak magukhoz!

Felnőttként az a nagy tanulság, hogy nem szabad megfeledkezned róla: bárhol és bármikor rálelhetsz új barátokra.

Tény, hogy akkor is lehetnek mesés emberi kapcsolataid, ha nem keresed őket direkt, ám mégiscsak nagyobb az esély rájuk, amikor nyitott szemmel jársz, és észreveszed a potenciális barátjelölteket!

Tanulj meg osztozkodni!

A pillanatnyilag rendelkezésedre álló dolog megosztása nem más, mint színtiszta nagylelkűség, illetve a másik támogatása.

Amikor egy gyermek kölcsönadja a legújabb kislapátját a homokozóban valamelyik társának, pontosan érzi: legalább annyira jó adni, mint kapni.

Persze, ehhez előbb fel kellett ismernie, hogy a másiknak szüksége van arra a tárgyra, s hogy valószínűleg örülne neki.

Néha tehát felnőttként sem árt visszamenni a homokozóba, ahol a saját felszerelésed anyatigrisként való őrzése helyett gondolhatsz végre egy kicsit azokra, akik nem örülhetnek éppen hasonló javaknak.

Ha szeretnéd, hogy még többen szeressenek, neked is több szeretetet kell adnod, amit az ismerkedés fázisában tárgyi szinten a legkönnyebb kinyilvánítani.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba