5 barátnőtípus, akiktől jobb, ha távol tartod magadat

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5 barátnőtípus, akiktől jobb, ha távol tartod magadat

Az emberek sokszor a megszokás rabjai, úgy érzik, nem tudnak változtatni jelenlegi élethelyzetükön. Pedig egyáltalán nem rossz ötlet időnként megszakítani azokkal a kapcsolatot, akik inkább csak elvesznek életünkből, semmint hogy gazdagítanák azt.

Az irigykedő

Az egyik legveszélyesebb barátnőtípus, aki valószínűleg azért van még melletted, mert egyszerűen túlságosan sajnálod ahhoz, hogy megszakítsd vele a kapcsolatot. 

Bár a barátság és az irigység eleve két egymásnak teljesen ellentmondó fogalom, talán úgy érzed, felnőttként tudod kezelni a helyzetet. Pedig el kellene fogadnod, hogy semmilyen szinten sem vagyunk féltékenyek annak a boldogságára, akit – elvileg – igencsak szeretünk. 

Hogyan ismered fel?

Hajlamos arra, hogy túlkritizáljon, megpróbáljon becsmérelni, majd az egészet úgy adja elő, mintha az jótékony és építő kritika lenne. 

Előfordulhat, hogy másoktól általa terjesztett negatív véleményt hallasz vissza, esetleg lebukik, hogy szánt szándékkal keresztbe tett neked – amit persze gőzerővel tagad és megígéri, hogy a körmére néz annak, aki ilyet mer állítani. 

A féltékeny

Nem csak irigykedhet rád egy barátnő, hanem féltékeny is lehet, pl. az aktuális kapcsolatodra. Ez főleg akkor igaz, ha ő szingli, vagy éppen nem találja a helyét a saját viszonyában, miközben te jól láthatóan boldog vagy és teljesen kiegyensúlyozott. Az effajta féltékenységbe nyilván szövődik egy kis irigység is, de te egyértelműen nem tehetsz arról, hogy neki épp nincs szerencséje.

Hogyan ismered fel? 

Állandóan panaszkodik a saját kapcsolatáról, olykor talán meg is jegyzi, hogy „milyen jó neked”, ezzel is lelkiismeret-furdalást csalva a szívedbe. 

Folyton azt érezteti veled, hogy több időt kellene együtt töltenetek, és azt tapasztalatod, egyáltalán nem kíváncsi rád, miközben egyszerűen képtelen elfogadni, hogy a te kapcsolatodban minden rendben van.

A kisajátító

Messze nem igaz, hogy csak általános iskolában „divat” a kisajátítás, egyesek még felnőttkorban sem tudnak túllépni gyermeteg önzőségükön. Ha van kivel versengeni a kegyeidért, akkor ő megteszi, függetlenül attól, hogy családtagról, másik barátnőről, vagy éppen szerelemről van-e szó. Ennek a típusnak akad néhány nagyon veszélyes tagja is, sajnos egyesek számára tényleg csak a cél szent, az odáig vezető eszközök, ármánykodások, hazugságok mit sem számítanak.

Hogyan ismered fel?

Stílustól függően finoman, vagy éppen kevésbé árnyaltan célozgat arra, hogy mennyire jó barátnők vagytok, és hogy csak rá számíthatsz, ha baj van. Úgy tűnik, kifejezetten élvezi azokat az élethelyzeteket, amikor padlóra kerülsz, mert így megmutathatja, hogy valóban ő az egyetlen, akire támaszkodhatsz, és az orrod alá dörgölheti, hogy igaza volt, de olyan szerencséd van, hogy megbocsát, hiszen ez a legjobb barátnő dolga.

Az anyáskodó

Az anyáskodó barátnők valamilyen okból kifolyólag nem saját magukon, közvetlen, fiatalabb szeretteiken gyakorolják e fontos szerepüket, úgy érzik, szükségük van arra, hogy téged is eldirigáljanak.

Kedveskedően leintenek, ha megpróbálsz önálló lépéseket tenni, hiszen a saját véleményedet követve egész biztosan melléfogsz majd, de biztosítanak róla, hogy bármi történik is, a rendelkezésedre állnak.

Hogyan ismered fel? 

Úgy viselkedik veled, mintha nem felnőtt lennél, kicsit talán lekezelőnek is érezheted a hangvételét. Meghallgatja a véleményedet, de csak látszólag figyel, valójában alig várja, hogy rávezethessen a szerinte helyes útra. 

Helyesel, ha mondasz valamit, de a következő megnyilvánulásával teljesen más útra akar irányítani.

A pletykás

Nem is annyira a két személyre épülő kapcsolatokban, sokkal inkább baráti társaságokban jellemző, hogy jelen van egy-egy rettentően pletykás személy, aki egyszerűen képtelen lakatot tenni a szájára. 

Mindezzel addig nem is igazán van baj, amíg a környék szóbeszédeit veszitek górcső alá, de annál veszélyesebb a helyzet, ha a távollétedben te, és a kiszínezett életed kerül terítékre.

Hogyan ismered fel? 

Ha szerencséd van, nem csak egy pletykás ember van a társaságban, hanem legalább kettő, így elég nagy az esély rá, hogy záros időn belül visszajut hozzád az elindított lavina. Bár ez a fajta lebukás a leggyakoribb, más jeleket is figyelhetsz. Az ilyen barátnő inkább csak érdeklődik, ahelyett, hogy ő maga is kiteregetné a lapjait, sokkal kíváncsibb a te életedre.

Mindent részletekbe menően tudni akar, látszólag tényleg kíváncsi, de valójában alig várja, hogy az összes fontos infót kiszedje belőled. Ha másokról is bizalmasan beszél neked, a lelkedre köti, hogy ne add tovább a hallottakat, akkor sanszos, hogy te is a cselszövésének egyik áldozata vagy.