4 viselkedési forma, amivel sikeresen el tudod üldözni magad mellől a barátaidat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Gyakorlatilag senki sem csinálja direkt, mégis sok mindenkivel megesik: bizony, arról beszélünk, hogy egyes barátságok szándék nélkül is tönkremennek. Természetesen nem csak a megbocsáthatatlan árulásokról van szó, amik egyértelműen alapjaiban rengetik meg a barátságokat, hanem ennél jóval hétköznapibb szokásokról. Lássuk, melyek ezek, hogy aztán jó messzire kerülhesd őket!

Nyilván nem arról van szó, ha életed legrosszabb szakaszát éled, akkor ne mondj semmit a barátodnak. Hiszen ki más hallgathatna meg, és támogathatna jobban, mint ő? De vannak olyanok, akik egyenesen visszaélnek ezzel a lehetőséggel, és valódi energiavámpírként csapolják a barátokat.

Szívesen meghallgatnak, ha te is őket. Örömmel támogatnak, ha ők is számíthatnak rád. Az is biztos, hogy nem vesznek magukra semmit, ha tudják, hogy nehéz időszakon mész át. De ne élj ezzel vissza!

Nincs annál rosszabb, mint egy olyan baráttal együtt lógni, akiről süt a rosszkedv, a rosszindulat és az életuntság. Próbáld összeszedni magadat minél előbb (akár pont az ő segítségével), és vedd észre, ha besokallt a negatív hozzáállásodtól! Ne egy emberre zúdíts mindent, inkább hívj fel egy másik barátot is, vagy próbálj ki további módszereket a feszültséged levezetésére.

A barátságok egyik legidegesítőbb része, ha a kikérjük az ismerőseink véleményét, aztán magasról teszünk rájuk. Ennél már csak az a „jobb”, ha a baklövés után rendszeresen az adott barát vállán próbáljuk kisírni magunkat… Természetesen mindenkinek, így neked is van jogod hibázni.

Azt sem tiltja senki és semmi, hogy ezek után ne adj igazat a barátodnak, és mondd neki, hogy rá kellett volna hallgatnod. Sőt, ez a helyes! Viszont sokan egyszerűen úgy viselkednek, mintha az adott barát semmit sem segített, javasolt volna, úgy panaszkodnak neki, mintha korábban egyáltalán nem lehetett volna számítani rá.

Szörnyen idegesítő, ha segítséget kérsz, azonban a legkevésbé sem fogadod meg a tanácsokat, és mindig ugyanazokat a köröket futod. Ezzel csak azt éred el, hogy a barátod inkább már semmit sem fog mondani, mert tudja, hogy felesleges. Ez pedig nem lehet cél!

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba