4 tudományos ok, hogy a közeli barátságok jót tesznek az egészségednek

Írta: ,

Senki előtt sem titok, hogy a barátságok rengeteg előnnyel járnak; a barátaid azok, akik mindig támogatnak téged, képesek felvidítani, és elfogadnak épp olyannak, amilyen valójában vagy. De azt tudtad, hogy ezek a kapcsolatok az egészségedet is fel tudják javítani?  A livescience.com szerkesztői nemrég összeállítottak egy listát azokról az izgalmas kutatásokról, amelyek alátámasztják ezt az állítást – ha kíváncsi vagy, hogyan befolyásolja a stressz faktorodat vagy a súlyodat az, hogy mennyire állsz közel a barátaidhoz, most eláruljuk!

A barátságok meghosszabbítják az életed Kép forrása: camillestyles.com

1/4 A barátságok meghosszabbítják az életed

Egy 2010-es kutatás bebizonyította, hogy azok, akik közeli kapcsolatot ápolnak a barátaikkal, hosszabb ideig élnek.

Sőt, állítólag ez kétszer annyira hatékony módszer életéveink meghosszabbítására, mint például belevágni az állandó mozgásba, vagy felhagyni a dohányzással.

A kutatók emellett azt is megállapították, hogy akik nem állnak túl közel a barátaikhoz, 124%-kal nagyobb eséllyel szenvedhetnek magas vérnyomástól.

Csökkentik a szellemi leépülés esélyét Kép forrása: projectinspired.com

2/4 Csökkentik a szellemi leépülés esélyét

Az idősebb emberek esetében az egyik legnagyobb fenyegetést a demencia jelenti, amely során az agyat különböző betegségek érik, és a szellemi állapotuk lassan leromlik.

Egy holland kutatócsoport nemrég megvizsgálta, vajon a személyes kapcsolatok milyen mértékben hatnak ki erre a betegségre, és különös megállapításra jutottak.

Három éven át vizsgáltak 2000 idősebb embert, és az eredmények bebizonyították: akik magányosnak érezték magukat, két és félszer nagyobb eséllyel voltak kitéve a demencia veszélyének.

Kihatnak a súlyodra is Kép forrása: projectinspired.com

3/4 Kihatnak a súlyodra is

Az elmúlt időszakban észrevetted valamelyik közeli barátodon, hogy felszedett magára pár kilót? A rossz hír az, hogy a tudományos vizsgálatok szerint akkor bizony te is hízhattál egy keveset...

De fordított esetben is ez a helyzet!

Ha az egyik barátodnak sikerült lefogynia, és elég gyakran mesél az új életmódjáról, sokkal nagyobb eséllyel inspirálhat téged arra, hogy csatlakozz hozzá, ami által te is megszabadulhatsz a felesleges kilóktól.

A barátaid erősebbé tesznek Kép forrása: mozi-mag.com

4/4 A barátaid erősebbé tesznek

Időnként minden kisgyereket piszkálnak az osztálytársai, de belegondoltál már valaha, miért tudnak egyesek könnyebben túllendülni az ilyen helyzeteken, mint mások? A válasz lehet, hogy a barátságokban rejlik.

Egy 2011-es kutatás során 4. osztályos gyermekeket vizsgáltak, és megállapították: sokkal alacsonyabb volt a stressz-szintje azoknak a gyerekeknek, akik mellett ott álltak a barátaik egy-egy rossz helyzetben, mint azoknak, akik nem alakítottak ki közeli kapcsolatot szinte senkivel az osztályban.