10 dolog, amit a legjobb barátnőmtől tanultam az életről

Írta: ,

Nem tudom, hogy a te legjobb barátnőd milyen, de az enyém mindig jól fenékbe billent, ha éppen azon kap, hogy folyamatosan kritizálom magam, vagy éppen nincs rendben az önbizalmam. És tökéletesen kiegészítjük egymást. Ami bennem gyengeség, az benne erősség és fordítva. Na, de van pár dolog, amit én biztosan megtanultam Petrától és bízom benne, hogy a te életedre is majd olyan pozitívan hatnak ezek a tanácsok, mint az enyémre.

1/10 „Csináld azt, amihez kedved van!”

Általában az a típus vagyok, aki egy társas program előtt mindig felméri, hogy a másik mit akar csinálni, de beszélhetünk családi eseményről is, amihez éppen semmi kedvem nincs.

Ekkor mindig érzem, hogy tulajdonképpen csak mások kedvében akarok járni, miközben megfeledkezem arról, hogy olyan ritkán járok önmagam kedvében.

Persze nem arra akarok kilyukadni, hogy ezentúl önző leszek, de igen, beismerem, hogy néha csak és kizárólag azt kell tennünk, amihez kedvünk van.

„Mit érdekel mások véleménye?” Kép forrása: kanareva/Depositphotos

2/10 „Mit érdekel mások véleménye?”

Talán ez az a mondat, amit az én Petrám a legtöbbször a fejemhez vágott már barátságunk alatt, de azt kell mondjam, hogy teljesen jogosan.

Valóban túlságosan nagy figyelmet fordítottam mások véleményére, miközben tudom, hogy nem kellett volna.

De sok cselekedetemet határozták meg mások és emiatt folyamatos görcsben éltem.

Petra volt az, aki megmutatta, hogy hogyan lehet figyelmen kívül hagyni mások álláspontját úgy, hogy közben egyáltalán nem vagy udvariatlan. Pusztán nem áldozod fel a saját lelki békédet azért, hogy másoknak megfelelj.

„Egy nő mindig odafigyel a járására!” Kép forrása: volare2004/Depositphotos

3/10 „Egy nő mindig odafigyel a járására!”

Fülemben csengenek bíztató szavai, miközben éppen azt lesi, hogy mikor tanulok meg végre normálisan járni. Mert, hogy alapvető (lenne), hogy egy nő szépen, magabiztosan járjon az utcán.

El sem hinnéd, mennyi mindent elárul rólunk járásunk, pedig most már tudom, hogy roppant nagy jelentőséggel bír a megjelenésünkben.

Mindig is lenyűgözött Petra magabiztossága, ahogy igazi dámaként jár az utcán, de mégsem éreztem nagyképűnek az egészet. Egyszerűen csak tudja, miként hangsúlyozza nőiességét.

„Ideje kiállnod magadért!” Kép forrása: envivo/Depositphotos

4/10 „Ideje kiállnod magadért!”

Legyen szó munkahelyről, családról, a lényeg, hogy meg kell tanulnod minden helyzetben kiállnod önmagadért.

Azért tartom fontosnak ezt a témát, mert tudom, hogy ez sokszor borzasztóan nehéz.

De csak addig, ameddig el nem határozod magad és meg nem érzed ennek mámorító ízét.

Nem ismerek embert, aki úgy tudja önmagát képviselni, mint az én barátnőm és általa én is egyre inkább megtanultam kiállni önmagamért.

Ehhez csupán az kell, hogy rájöjj, csak és kizárólag te vagy saját szerencséd kovácsa.

„Lazulj már be egy kicsit!” Kép forrása: unsplash

5/10 „Lazulj már be egy kicsit!”

Régebben imádtam kombinálni… na jó, talán még most is, de nem a rossz értelemben.

Egyszerűen csak saját bizonytalanságom miatt, hajlandó voltam túlgondolni a dolgokat, túl sokat agyalni bizonyos helyzetek előtt és így nagyon sok lehetőség elúszott előttem. És ekkor jött Petra, aki megértette velem, hogy nem kell a dolgokat olyan vészesen komolyan venni.

Igenis elmehetünk hétközben szórakozni és nem dől össze a világ, ha egy napot nem túl kipihenten dolgozunk végig. Mellette, általa megtanultam mi is az a spontaneitás, aminek rengeteg élményemet köszönhetem.

„Tessék flörtölni!” Kép forrása: unsplash

6/10 „Tessék flörtölni!”

Hiszek abban, hogy bár tudjuk fejleszteni önmagunkat, mindenkinek van egy alapvető kisugárzása, ami pont úgy jó, ahogy van.

Petráé a megtestesült nő, az enyémet pedig talán Bridget Jones félére lőném be.

De a végtelenségig imádok magamon és a kellemetlen szituációimon nevetni.

Arra, viszont már tudatosan figyelek, hogy igenis jót tesz az önbizalmunknak, ha néhanapján kicsit kacérabbak vagyunk a kelleténél. Főleg egy nő, rengeteget tud töltekezni néhány elismerő pillantásból.

7/10 „Vágj bele!”

Mikor lelkesen újságoltam Petrának, hogy éppen stewardess szeretnék lenni, akkor a nagy meglepődés helyett már azt ecsetelte, hogy milyen lesz az egyenruhám.

És ez az, amit minden embernek meg kellene tanulnia. Merni belevágni ismeretlenbe, új dolgokat kipróbálni és nem leragadni abban, amit nem szeretünk. Petra ehhez tökéletesen ért.

Képes munkahelyet váltani, ha éppen nem érzi jól magát, kapcsolatból kilépni, ha már boldogtalan és embereket kizárni az életéből, ha már nem illenek bele.

8/10 „Légy nyitott!”

Na jó, valójában Petra soha nem mondana ilyen elcsépelt dolgot, de mégis minden szavával arra bíztatott, hogy próbáljak ki új dolgokat, hagyjam a jól berögzült, unalmas nézőpontomat. Ide tartozott az is, hogy kipróbáljak új öltözködési stílust, elhagyjam az oldalra fésült hajat és, hogy elkezdjem magam normálisan sminkelni.

Én is azt gondolom, hogy egy nőnek mindig adni kell a megjelenésére és nem is kifejezetten a férfiak miatt, hanem önmaga miatt.

Sokkal magabiztosabban veszed az élet akadályait, ha közben jól érzed magad a bőrödben. Hidd el, tapasztalatból mondom.

„Fejezd be az önsanyargatást!” Kép forrása: coolfonk/Depositphotos

9/10 „Fejezd be az önsanyargatást!”

Nem tudom te, hogy vagy vele, de az én életem szerves részét képezték a diéták és fogyókúrák. Igaziból még most is, de hála Petrának, már rájöttem arra, hogy nem éri meg.

Egyrészt általa megtanultam milyen is az igazi kulináris élvezet, másrészt pedig rájöttem, hogy teljesen igaza van abban, hogy, aki szeret, az úgy fogad el, ahogy vagyok.

Teljesen felesleges éveket pazarolnod arra, hogy csontvázzá fogyaszd magad, miközben lemaradsz megannyi jó dologról, amit az élet tartogat neked.

10/10 „Utazz!”

Furcsa, de visszagondolva nagyon sokat utaztam eddigi életem során, viszont úgy érzem, hogy alig láttam valamit. Ez főként azért volt, mert egy szállodába bezárkózva, maximum a tengerpartig jutottam, de magát a helyet nem fedeztem fel.

Petra viszont megtanított arra, hogy milyen egy igazi utazás. Mikor szinte beleolvadsz az adott hely kultúrájába és pezsgésébe. Sőt, ő inspirált arra, hogy hamarosan átéljem életem első önálló utazását, mikor csak és kizárólag magammal fogok foglalkozni.

Remélem neked is van egy Petrád, aki rámutat arra, hogy milyen csodálatos az élet és, hogy mennyi lehetőséget hordozol még önmagadban.