Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha nem magánorvoshoz jársz, akkor az érvényben lévő terhesgondozási terv szerint a várandósságod alatt három alkalommal veszel majd részt ultrahangvizsgálaton – plusz a 38. héten még egyszer, hogy a szülés előtt meg tudják becsülni a baba súlyát, illetve egy úgynevezett „nulladik” ultrahangon, jellemzően valamikor 7-9 hetesen, ahol az orvosod megállapítja az élő terhességet. A nagyobb vizsgálatok azonban az alábbiak lesznek.

12 hetes ultrahang

Amikor legutóbb láttad, valószínűleg még csak egy kis maszat volt a képernyőn, középen egy még kisebb, ritmusosan pulzáló maszattal. Ehhez képest a 12. hétre egy aprócska, emberformájú kis alakot látsz a monitoron, aki – ha nem alszik éppen – vidáman integet a kezeivel és a lábaival, ficánkol, úszkál, forog, hiszen még bőven van helye. Mindebből persze te még semmit nem érzel, ezért is lehet olyan lenyűgöző szembesülni vele, hogy milyen csoda történt a testedben az elmúlt néhány hét alatt.

A 12-13. terhességi hét idején történő első nagy ultrahangvizsgálat során elvégzik az első genetikai vizsgálatot. Ennek során megállapítják, hogy a méhlepény a méh melyik falán tapad – később egy esetleges császármetszés esetén lehet jelentősége, de egyébként különösebben nem befolyásolja a terhesség lefolyását –, ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét, hogy telítődik-e a hólyag és a gyomor, látszanak-e a rekeszek és szabályos-e a baba szívműködése. Végignézik a gerincet, a koponyát és a négy végtagot.

Ami miatt a legtöbben izgulnak, az az, hogy ilyenkor végzik el az első, Down-szindrómát szűrő vizsgálatokat is.

Ehhez megnézik a baba orrcsontját – Down-szindrómás gyermekeknél ez ilyenkor még nem, vagy kevésbé látható – valamint megmérik a tarkóredő vastagságát, ami a protokoll szerint 3 mm-ig normális, de értelemszerűen a magzat növekedésével együtt változik, így a terhességi korral egybevetve a kapott értéket az orvosod fog tájékoztatni arról, hogy esetleg indokoltak-e további vizsgálatok.

Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatszKép forrása: Wavebreakmedia/depositphotos.com

Bár rendkívül idegőrlő lehet azt figyelni, hogy a monitoron az egér a tarkóredő körül babrál hosszasan, az orvosod pedig nem szól semmit, próbálj nem pánikolni: egy izgő-mozgó, vagy éppen a tarkóján fekvő, békésen alvó és mozdulni nem akaró kisbabán egy fekete-fehér képernyőn keresztül egy mindössze néhány milliméteres testrészt megmérni nem mindig könnyű feladat, tehát amíg az orvosod nem jelzi, hogy eltérést lát, nincs okod aggódni.

Ha a baba úgy fekszik, és az orvosod gyakorlott, lehet, hogy már meg tudja tippelni a születendő gyermek nemét, de azért ebbe előre ne éld bele magad, és ha mond is valamit, azt még semmiképpen se vedd készpénznek. Bár a nemi szervek elkezdtek kialakulni, ilyenkor – főleg egy ultrahangfelvételen keresztül – ezek még nagyon egyformának tűnnek.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?