Lehet, hogy várandós vagy? A beágyazódás árulkodó tünetei

Írta: ,

Születendő gyermeked már akkor a pocakodban van, amikor még eszedbe sem jut, hogy valami készülődik odabenn. Sőt bármennyire rémisztő, amikor megtudod, hogy felfordul az életed, már négy-öthetes kismamának számítasz… De vajon korábban is észreveheted, hogy babát vársz?

Mikor is van a beágyazódás? Kép forrása: penandpeplum.com

A ciklusod első napjának az utolsó menstruációd első napja számít, innen kell mindent indítanod.

Az első héten még menstruálsz, a következő héten viszont eléred termékenységed csúcsát. Természetesen akadnak kivételek (különben a teherbeesés, és a védekezés is nagyon egyszerű feladat lenne), de általában a ciklusod kellős közepén vagy a legtermékenyebb.

Ilyenkor kerül sor az ovulációra, azaz arra a napra, amikor a petesejt megtermékenyíthető. Ha ebben az időszakban együtt vagytok, akkor jó eséllyel pályáztok a baba megfoganására.

A beágyazódás azonban nem túl gyors történet: miután a spermiumok találkoztak a petesejttel, általában 5-7 nap telik el az osztódó sejtcsomó megtapadásáig.

Mivel a spermiumok több napig is életképesek a méhedben, eddig az eseményig akár 10 nap is eltelhet!

 

De mi is az a beágyazódás?

A beágyazódást megelőzően a megtermékenyített petesejt vándorol a petevezetékben (erre kell az a néhány nap), egészen addig, amíg el nem éri a méhet, és ott megfelelő helyet nem talál.

Amennyiben a körülmények nem adottak, az osztódó sejtecske vagy meg sem tapad, vagy leválik, és általában a szokásos menstruáció formájában távozik.

(Ezért változhatnak a pozitív tesztek mégis negatívvá.)

A beágyazódás maga általában 5 napig tart, de már az első napon is megjelenik a szervezetedben a HCG elnevezésű hormon – ezt figyelik a terhességi tesztek is.

A beágyazódás egyébként pontosan az, amire a neve is utal: a megtermékenyített petesejt, ami immáron a blasztocita nevet viseli, hozzátapad a méh falához, és rácsatlakozik a keringésedre.