20 évig is kitarthat a terheskori depresszió

Zabolai Margit
Írta: ,

A depresszió még mindig tabutémának számít, a várandóssággal kapcsolatos depresszió pedig különösen. Pedig a jelenség gyakoribb, mint hinnénk, és sajnos – ahogyan azt a legfrissebb tanulmányok is megerősítették – magától nem fog csak úgy elmúlni idővel. Ezért is olyan fontos beszélni róla.

Még mindig hatalmas tabu

Egy egészséges várandósság az egyik legcsodásabb, legkülönlegesebb időszak egy pár, egy nő életében, de az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy természetesen ez az idő rengeteg szorongásra is ad okot. A test megváltozása, a felmerülő kérdések – vajon minden rendben lesz a babával? problémamentes lesz a szülés? mindennel elkészülünk, mire a kicsi érkezik? jó anya lesz belőlem? – időről időre mindenkit elgondolkodtatnak.

Bár a segítő, támogató környezet, illetve az, ha mentálisan fel vagyunk készülve az anyaságra, természetesen segít, a terheskori depresszió – ahogyan bármilyen életkorban, élethelyzetben jelentkező depresszió sem – nem azt mutatja, hogy valaki nem áll készen, nem lesz jó anya, vagy nem elég erős.

Hiába, hogy a társadalmi elvárás szerint a várandósságnak és az anyaságnak kizárólag a boldogságról kellene szólnia, a depresszió olyan érzelmi állapot, ami fölött a betegnek nincs kontrollja, a környezete felől érkező nyomás vagy rosszallás – örülnöd kellene! ne legyél szomorú, mert árt a babának! milyen anya lesz az ilyenből, minek az ilyennek gyerek? – csak még inkább megnehezíti a kismamáknak, hogy beszéljenek az érzéseikről, segítséget kérjenek és kapjanak, pedig ez 20 évig is kitarthat a terheskori depresszióelengedhetetlen lenne az egészségük szempontjából.

Évekig tartó küzdelem kezdete lehet a várandósság alatt jelentkező depresszió

Bár vannak nők, akiknél a várandósság alatt vagy után jelentkező depresszió valóban elmúlik idővel, ahogyan a napi rutin visszaáll és a hormonszint is normalizálódik, ez új tanulmány azt mutatja, hogy sokaknál a várandósság alatt vagy után jelentkező depresszió vagy szorongás egy évekig húzódó küzdelem első jele lehet.

A 3000 ausztrál nő bevonásával készült vizsgálat azt mutatja, hogy a mentális panaszok hosszabb vagy rövidebb szünetekkel, de akár 20 évnél tovább is kitarthatnak.

 

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A kutatások azt találták, hogy azok a nők, akik a szülés után, hosszabb távon is szenvedtek a depresszió tüneteitől, jellemzően az alábbi tüneteket is osztották: gyakran vitáztak a partnerükkel például a pénzügyek vagy más miatt, sokszor érezték rossz kedvűnek, kimerültnek, szorongónak magukat, kiemelkedő szintű stressznek voltak kitéve például egy költözködés, egy új munkahely vagy a magánéleti kapcsolataikban jelentkező feszültség miatt és nem kaptak elegendő támogatást a mindennapokban, például mert a partnerük sokat dolgozott vagy nem volt érzelmileg támogató.

Lehet, hogy te is veszélyben vagy?

A fenti jelek mindegyike természetesen nem jelenti azt, hogy te is depressziós vagy, ahogyan a hiányuk sem zárja ki a betegséget. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy erről beszélj valakivel, akiben megbízol. Ez lehet a védőnő, a háziorvosod vagy akár rögtön egy pszichológus is. Ne feledd, hogy ahogyan a fizikai egészségedre vigyázol, és nem érzel szégyent, ha például egy megfázás miatt orvoshoz mész, ugyanúgy felelősséggel tartozol a mentális egészségedért is, és semmi okod a bűntudatra, ha nem érzed jól magadat!