Tények és tévhitek a baba angolról – avagy mikor kezdjük a nyelvtanulást?

Fehér Barbara
Írta: ,
Tények és tévhitek a baba angolról – avagy mikor kezdjük a nyelvtanulást?

Érdemes a már néhány hónapos csecsemőt angolra tanítatni? Kihat a későbbi nyelvtudásra az ennyire korán kezdett oktatás?  Tény, hogy népszerűek manapság az úgynevezett baba –angol foglakozások, ráadásul úton-útfélen azt halljuk, hogy nem lehet elég korán kezdeni… Tapasztalatok, tények és tévhitek jönnek egy szakember segítségével.

A foglalkozás

A baba angol ’órákon’ általában figyelemfelkeltő rajzokat, ábrákat és képeket használnak, mert a kicsik a képeket asszociálják a hangokkal és a szavakkal.

Többnyire olyan ábrákat alkalmaznak, amelyek már ismerősek a babák számára, például cica, kutya, alma, autó, hogy könnyebb legyen átadni az új ismeretanyagot.

Kiemelt szerepet kapnak a hangok, a gesztikuláció, hiszen ilyen kis korban még ezek a mérvadóak a babák számára. 

Hatékonyság

Igyekeznek kihasználni azt az időszakot, - vagyis az első hónapokat, éveket, - amikor a kisgyermek agya a nyelvtanulásra, a kommunikáció elsajátítására nagyon fogékony.


Nálatok bejött? A szerető anyák gyerekei okosabbak lesznek egy új kutatás szerint


A módszer – vagyis a képekkel, hangokkal való játékos foglakozás – elsősorban a lexikális tudás és a szókincs bővítésére alkalmas, megalapozhatja egyfajta szűk témakör szókincsszerű kifejtését a későbbiekben.